СОМБОРЦИ ОПЕТ ПРАВЕ АКУМУЛАТОРЕ! 135 РАДНИКА ДНЕВНО НАПРАВИ 1500 КОМАДА

 

Док стечајни управник Милорад Вељовић још увек „чешља“ документацију у покушају да се утврди стварни износ дуговања, у Фабрици акумулатора у Сомбору (ФАС) поново је покренута производња ауто-батерија по којима је овај град донедавно био познат у готово целом свету. Наиме, од пре неколико дана на посао се вратило 135 радника, које је са евиденције Националне службе за запошљавање ангажовао закупац производних капацитета ФАС, а према речима Сергеја Дедића, представника закупца погона ФАС, ветерничке „Вискол групе“, у овом моменту се у магацинима налази 10.000 новопроизведених акумулатора.

- Тренутно нам је дневна продукција 1.500 акумулаторских батерија, које поред препознатљивог бренда „блек хорс“ на себи имају и додатну етикету са ознаком „Вискола“, а на овим пословима је у једној смени ангажовано 135 радника.- каже Дедић за „Дневник“, према чијим је речима након обављеног ремонта производња започета 4.јула. - Тренутно производимо скоро 15 типова батерија, план је да дођемо у ситуацију дневне продукције од 5.000 акумулатора, за шта ће нам, надам се ускоро, требати још стотинак радника- оптимистичан је Сергеј Дедић, кога је „Вискол“ ангажовао да му се стара о овој аквизицији.Према његовим речима, за сада једини проблем који се намеће пред закупца производних капацитета ФАС је сам пласман новопроизведених акумулатора, пошто нису ретки примери опструкције донедавних дилера овог најтраженијег бренда сомборске индустрије.

Да би уопште дошли у ситуацију поновног покретања производње закупци су, према тврдњама стечајног управника Милорада Вељовића, у ремонт машине и опреме до сада уложили 50.000 евра, што је била неопходна инвестиција како би се обавио посао који је „заборављан“ готово целу једну деценију.

- Поред самог закупа у висини од 10.000 евра и тој суми припадајућег ПДВ, на „Висколу“ су и сви трошкови везани за осигурање, трошкове (струја, вода, услуге овдашњих ЈКП...), обезбеђење и текуће одржавање, тако да се трошкови стечајног поступка намирују без отуђивања било какве имовине ФАС.-каже Вељовић, према чијим се речима у овом моменту имовина фирме у којој води стечајни поступак процењује на пет милиона евра.- Добра вест је и да је завршен посао око изнајмљивања сектора „Тргосировина“, за који ће закупац, мешовито аустријско-српско предузеће „Аустрометал“ плаћати месечно 2.000 евра и све трошкове - каже Вељовић, који очекује да се у овај организациони део ФАС који се бавио сакупљањем, откупом и прерадом секундарних сировина врати тридесетак радника.

- С друге стране, дуговања износе око 60 милиона евра, од чега се лавовски део, односно преко 1,5 милијарди динара, односи на порезе - каже Вељовић и додаје да се, паралелно са његовом провером документације, администрацијом некадашњег поноса сомборске привреде баве и представници Пореске полиције који проверавају пословање власника ФАС, шабачког концерна „Фармаком МБ“.

- Намера ми је да се без „распарчавања“ имовине ФАС прода као правно лице, или макар као једна целина, како би се могла наставити производња и самим тим радници за стално вратили у производне хале. Очекујем да се до септембра обави целокупна процена, што је предуслов да до краја године ФАС, уколико се са тим сложе повериоци, и добије новог власника.- појашњава терминску „мапу пута“ сомборске Фабрике акумулатора њен стечајни управник Милорад Вељовић.

Борба виртуелних синдиката

Потпуно у складу са нонсенсима српске транзиционе привреде, у позадини стечаја ФАС и актуелног закупа његових производних капацитета, одвија се и сукоб наводних синдиката ове фабрике. Наиме, у појединим медијима су претходних дана осванула супротстављена саопштења Самосталног и Независног сидниката ФАС потписана од стране њихових, ништа мање наводних председника, доказујући постојање невероватне праксе да у Србији синдикат може да постоји и без чланства, односно радника, пошто је проглашењем стечаја све и један запослени ФАС-а завршио на евиденцији незапослених лица Националне службе за запошљавање. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 22 гостију и нема пријављених чланова