„ЕНЕРГАНА” ПРИВОДИ КРАЈУ ПРИПРЕМЕ ЗА ПОЧЕТАК ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ - ЦЕНА ГРЕЈАЊА НИЖА ЗА 4 ОДСТО

 

Добра вест стиже за кориснике  услуге даљинског грејања у Сомбору. Финансијска консолидација ЈКП „Енергана”, започета пре три године, дала је првe резултате и цена грејања за грејну сезону 2018/19. биће нижа 4 одсто.

- Цену грејања одређујемо методолошки, онако како је прописала Влада Републике Србије и методолошка табела је показала да цена грејања треба да буде 4 одсто нижа. Умањење се односи и на фиксни и на варијабилни део трошкова, појашњава Александар Чорак, директор ЈКП „Енергана”. На 132. седници која је одржана јуче, Градско веће је дало сагласност на мању цену даљинског грејања. Према новом ценовнику који ће ЈКП „Енергана“ примењивати од 1. октобра 2018. године, цена киловат часа утрошене енергије износиће 5,66 динара без обрачунатог ПДВ-а, што је за 4,55 одсто мање од цене која је сада у примени. За око четири одсто биће мањи и фиксни део трошкова током 12 месеци, односно износиће 30,39 дин/m² (без ПДВ-а).

Грејна сезона за око 4.000 индивидуалних корисника даљинског грејања и још 100 установа и привредних субјеката званично стартује 15. октобра. Ово лето у ЈКП „Енергана” искоришћено је за велики ремонт мреже, а последњи радови финиширају се ових дана. За годину дана је обновљено један километар топловодне мреже, што чини око 10 одсто целокупне мреже.

- У последњих пар година нисмо имали овако обиман ремонт мреже. Одмах по завршетку прошле сезоне почели смо са радовима на деловима мреже у улицама Милете Протића, Славише Вајнера Чиче и Грује Дедића, где смо имали велике губитке. Сада приводимо крају комплетну измену топловодне мреже у Мирној улици и дела мреже Стапарском путу. После дужег времена обнављамо и возни парк. Једно возило за потребе одржавања мреже је набављено, а још једно возило стићи ће наредних дана, тако да ће интервенције бити много брже и ефикасније, мада смо и ранијих година све хаварије решавали у року од пар сати, каже директор Александар Чорак и додаје да је почетак пуњења топловода планиран за 25. септембар, а убрзо затим уследиће и топле пробе.

Предузеће „Енергана” данас нема дуговања према „Србија-гасу”, као ни према осталим добављачима, а такође измирује редовно и све кредитне обавезе. Да би спречили свако евентуално изненађење током зиме, у „Енергани” су напунили и танкове са мазутом и залихе овог енергента довољне су за око три месеца.

У ПРИПРЕМИ 300 ТУЖБИ

Обавезе корисника услуга даљинског грејања према ЈКП „Енергана” су смањене у односу на раније године, али и даље има око 300 великих дужника са укупним дугом већим од 15.000 динара. Против ових неплатиша „Енергана” припрема тужбе.

- Најпре желим да захвалим корисницима који редовно измирују своје рачуне, а дужнике позивам да дођу и потпишу репрограм за измирење дуга. У супротном, ризикују покретање поступка продаје станова, а ни извршитељске таксе нису мале - казао је Александар Чорак. (Сомборске новине)

    Ко је на мрежи: 62 гостију и нема пријављених чланова