СМЕЊЕН ДИРЕКТОР "ЕНЕРГАНЕ"! "ВОДОКАНАЛ" ДИЖЕ КРЕДИТ ЗА ОПОРАВАК СОМБОРСКЕ ТОПЛАНЕ

 

Суочени са изузетно озбиљном ситуацијом у ЈКП „Топлана” енормним дуговима и угроженом грејном сезоном, на предлог Градског већа, одборници сомборске Скупштине су одлучили да смене досадашњег директора градске топлане Јована Гајина (својевремено изабраног на предлог ЛСВ). За вршиоца дужности директора изабран је некадашњи директор исте фирме Васа Крстевски. Исту судбину доживели су и досадашњи чланови Надзорног одбора „Енергане“ Недељко Родић и Зорица Никшић, које су, одлуком већине одборника, у овом телу заменили Милорад Вељовић и Слободан Стеванчев.

Пре ове кадровске вртешке одборници су били у прилици да усвоје и, од Градског већа предложене, мере за финансијску консолидацију „Енергане“, које се, поред смена, своде на то да се друго градско комунално предузеће, ЈКП „Водоканал“, задужи код комерцијалних банака за кредит од 121 милион динара уз грејс период од шест месеци, и да се тим новцем санирају највећи дугови „Енергане“ и обезбеди несметана грејна сезона. За овај кредит ће, у случају потребе, јемци бити сва остала комунална предузећа којима је оснивач Град.

Из снабдевања енергентима искључен је досадашњи добављач, боље речено посредник, „Сомборгас“, којем овдашња топлана дугује 92 милиона динара. Тиме у послу снабдевања гасом „Енергане“ остаје само ЈП „Србијагас“, такође поверилац сомборске топлане, која му за до сада испоручени гас дугује 29 милиона динара. Ово је, искључење посредника, уједно био и услов националног дистрибутера гаса да закључи уговор о снабдевању гасом сомборске топлане.

Сасвим очекивано против оваквог начина решавања кризе у ЈКП „Енергана“ су били из опозиције, односно ДС и СРС, а доста тешких речи на рачун предлагача је дошло и из Лиге социјадемократа Војводине, чији је  смењени директор Гајин функционер. Из ЛСВ су инсистирали на томе да је Гајин покушао све не би ли оснивача, односно Град, заинтересовао за проблем „Енергане“ који је вишегодишње природе, а дугови датирају пре његовог постављења до кога је дошло прошле године приликом формирања нове сомборске власти којој је стожер Српска напредна странка.

Да ли ће ово довести до изласка ЛСВ из владајуће коалиције, остало је нејасно, мада је било очигледно да три одборника ове странке  нису унисоно гласали за све предлоге скупштинске већине, а при томе њихово евентуално напуштање коалиције не би довело у питање скупштинску већину састављену од одборничких група СНС, СПО, СПС, Треће Србије, ДЗВМ, СВМ и „Сомбор за све“.

Као својеврсна увертира одлукама Скупштине о „Енергани“, у јавности је свега два дана раније освануо записник „Колегијума технике ЈКП Енергана“, у којем је најинтересантнији закључак у коме се тврди да је због необављеног комплетног ремонта капацитет топлане преполовљен, те да је због функционисања система потребно да се температура топле воде на излазу из топлане смањи на свега 60 степени, о чему детаљније можете прочитати ОВДЕ. (Дневник)

Ко је на мрежи: 62 гостију и нема пријављених чланова