СУСРЕТИМА "МАТИЦА-ДИЈАСПОРА", ЗУС "КОРИЈЕНИ" ИЗ СОМБОРА ОБЕЛЕЖИЛО ЈУБИЛЕЈ

 

Завичајно удружење Срба "Коријени" из Сомбора је прошлог викенда у оквиру своје манифестације "Матица Дијаспора", свечано обележило десет година од почетка свог рада.

- "Коријени" годинама организују манифестације и доприносе активном и богатом културном животу Сомбора, а протеклих 10 година рада и неговања љубави према граду у којем живимо, култури, традицији, језику, писму окупило је велики број грађана, сарадника и утврдило добре везе и сарадњу са многима, кажу из овог удружења.

Првог дана овогодишње манифестације, у препуној сали Српске читаонице „Лаза Костић“ одржана је промоција књиге "Очеве приче", Даре Радојевић из Горњег Милановца а о књизи су поред писца говорили и Аћим Тодоровић из Власенице у Републици Српској и мр Влада Ђурковић из Сомбора.

Дан касније на истом месту је одржан округли сто под називом "Трагови у времену – победа Србије у I светском рату". Уводничар је била професор Мила Ћатовић која је говорила о основним догађајима у првом светском рату, као и мотивима у култури Срба, док је магистар Влада Ђурковић приближио однос потомака према прецима, као и политичке последице (променe граница у Бачкој). О догађајима и познатим личностима из првог рата су говoрили Зорка Чордашевић из Франкфурта, Жељка Игњатић и Биљана Добриловић из Добоја, Марко Марковић из Горњег Милановца, Драгана Меселџија из Будимпеште и Жељко Кукић испред "Културне заједнице Крајине" из Београда.

 

На овај начин сачувана су сведочанства о победи Србије, али и неговање идеје државотворности.

У наставку је одржан књижевни сусрет на којем је тридесетак песника из Србије и дијаспоре говорило своје стихове. Културни миље града Сомбора гости су могли да упознају посетом Градском музеју, а у сали Старе градске куће и некадашњем двору грофа Бранковића одржана је свечана седница Завичајног удружења Срба "Коријени", поводом десет година рада. Том приликом заслужним организацијама и сарадницима додељена су признања, а добитници повеља су: Српска Православна Црквена општина Сомборска, Српска читаоница "Лаза Костић" Сомбор, Дом ученика средњих школа Сомбор, Геронтолошки центар Сомбор, Спортски савез града Сомбора, Фонд за избегла и прогнана лица Нови Сад, Национално веће Срба града Вуковара, Мушка певачка група "Чауши", Књижевни клуб "Луча" из Власенице, Књижевни клуб "Савовање" из Шамца, Књижевно друштво "Запис" из Горњег Милановца, КУД "Вук Караџић" Чонопља и КУД "Никола Тесла" из Бачког Брестовца.

Сусрети "Матица Дијаспора" су ове године окупили четрдесетак гостију из Србије, региона и дијаспоре, а књижевницаиз Новог Сада Станка Ћаласан је на крају рекла: "Било је дивно! Још једном честитам јубилеј ЗУС "КОРИЈЕНИ" из Сомбора! Одлично осмишљена прослава, богат програм, изванредна организација, а на задовољство гостију и мештана. Хвала на позиву, а посебне честитке добитницима повеља. У здрављу да славите још дуго година и још јубилеја!"

    Ко је на мрежи: 96 гостију и нема пријављених чланова