ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА ОД ФАШИЗМА - ОКТОБАРСКА НАГРАДА НИКИТИ АНДРЕЈЕВУ

Дан ослобођења Сомбора, обележен је полагањем венаца на спомен обележја погинулих бораца и жртава Другог светског рата и Свечаном академијом.

Венце на спомен обележја погинулих бораца НОР-а, положиле су делегације Града Сомбора, СУБНОР-А, Војске Србије – први центар за обуку Сомбор, Асоцијација жена Србије Градски одбор Сомбор, ГО Српске напредне странке као и друге делегације.

На споменик бораца Црвене армије цвеће је положио Мардат Попов, други секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији, делегација града и друге делегације.

На споменик жртава Бугарске националности венац је положио Милчо Игнатов, војни аташе у Амбасади Републике Бугарске и делегација Града Сомбора, док су на споменик жртава фашистичког терора цвеће заједно положили представници Града, СУБНОР-а и представници амбасаде Русије и Бугарске.

На свечаној академији, приређеној у великој сали Скупштине града, присутнима се обратила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је истакла да је обележавање Дана ослобођења од великог значаја.

- 21. октобар 1944. године је један од најзначајнијих дана у историји нашег града, јер је тог дана град Сомбор извојевао своју победу и своју слободу у Другом светском рату. У томе су несумњив допринос дали наши суграђани, Сомборци и други припадници наше тадашње државе и представници совјетске Црвене армије. Дан ослобођења јесте и прилика да се сетимо свих оних пошасти које рат носи са собом, да се подсетимо да су најразвијеније земље света управо оне земље које нису ратовале, и управо из тих разлога се надамо да је рат као начин превазилажења међусобних конфликата и задовољења  различитих интереса, део прошлости и да се завршава са  20-им  веком. Ово је дан када треба да се сетимо свих оних жртава који су дали свој живот или своје здравље за нашу данашњу слободу која је омогућила привредни и економски развој, очување културе и образовања“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и додала да „Дан ослобођења јесте прилика да се сетимо прошлости али исто тако и дан када треба да гледамо у будућност. У тој будућности слобода која је извојевана за наш град 1944 године јесте и обавеза за нас. Обавеза да смо сваког дана посвећени да ту слободу остварујемо, јер слобода која се не остварује и не постоји. Управо из тих разлога веома је важно да  се сваког дана трудимо да будемо образованији, културнији, да радимо на себи, да бринемо о средини у којој живимо, да остварујемо личне али гледамо и опште интересе. Да имамо критичко размишљање али и да имамо и квалитетне предлоге и компромисна решења. Управо то и јесте наша обавеза и наша будућност да заједнички  стварамо Сомбор као град који има много потенцијала недовољно препознатих и недовољно видљивих али има и нас Сомборце који заједнички могу учинити да све то буде другачије и боље, рекла је градоначелница Сомбора у свом обраћању.

Присутнима се обратио и Петар Грабеж, председник Градског одбора СУБНОР-а који је свим грађанима Сомбора честитао 21. Октобар.

- Данас али и не само данас, свечаностима којима славимо дан Ослобођења потврђујемо да Слобода није само право већ и наш задатак. Зато са овог места поручујем садашњим и будућим генерацијама да не забораве знане и незнане јунаке, славне борце и да негују успомену на њих, рекао је Петар Грабеж.

На Свечаној академији градоначелница Душанка Голубовић  је уручила захвалнице Богдану Влатковићу члану председништва СУБНОР-а Сомбор и месне организације савеза удружења бораца народноослободилачког рата Растина, Јовану Ратковићу, члану председништва СУБНОР-а Сомбор и председнику месне организације Бачки Брег и потпредседнику СУБНОР-а Сомбор и председнику месне организације Кљајићево, Слободану Михајловићу.

Уручена је и Октобарска награда, као награда за трајно животно дело дипломираном инжењеру грађевинарства Никити Андрејеву.

Захваљујући се на награди господин Никита Андрејев истакао је да је веома поносан што је добио ову награду и то од свог града у коме живи већ 89 година јер се у њега доселио када је имао само две године.

„Нашем лепом граду Сомбору желим да настави са даљом изградњом читаве општине, не само града, и то у свим областима, наравно уз помоћ свих грађана који то својим радом могу допринети, тиме што ће урадити пројекте и идеје и то да доставе овој скупштини,“ поручио је са говорнице Никита Андрејев.

Осим домаћина – представника скупштинске и извршне власти и СУБНОР-а Свечаној академији присуствовали су представници амбасаде руске Федерације и републике Бугарске, Војске Србије – Први центар за обуку – Сомбор, представници Западнобачког управног округа и општина округа, Полицијске управе Сомбор, верских заједница, борачких организација и удружења, јавних предузећа и установа, удружења грађана, основних и средњих школа и други гости.

У уметничком делу програма учествовали су ученици Музичке школе „Петар Коњовић“ и ученици Гимназије „Вељко Петровић“.

Реч, две о добитнику Октобарске награде:

Никита Андрејев је рођен крајем 1927. године у Сиску у Хрватској, у руској породици избеглој из Русије  након Великог рата.

1929. године господин Андрејев постаје Сомборац и то, на срећу Сомбора и Сомбораца,  остаје до данас.

Радна биографија господина Андрејева пуна је бриљантних резултата. Био је зачетник формирања индустријске зоне  као јединствене грађевинске целине  изван градског подручја  Сомбора, што је и за Србију крајем 70-их и почетком 80-их година прошлог века била велика новина.

Немерљив допринос господин Андрејев оставио је и у области хидроградње, радећи на уређењу водотока  река Дунав и Тиса, те на уређењу каналске мреже у хидросистему ДТД.

Своје богато радно искуство и искушења у одбранама од поплава, леда и другим кризним дешавањима, господин Андрејев преточио је у  књиге, од којих издвајамо Монографију „Изградња и експлоатација старих пловних канала у Бачкој“  из 2002. године  и  књигу „Воде Дунава и развој водопривреде у апатинском и сомборском Подунављу“ из 2004. године.

Оно што у књигама није написано, говоре људи који су радили са Никитом Андрејевим.

"Била је част радити са њим. Никита је био и остао човек у најлепшем смислу те речи. Као радник и руководилац, предан послу, вредан, рационалан и темељан, а изван посла  спреман да сагледа и разуме живот и све оно шта он са собом носи. Умео је да изговори праву реч, у сваком тренутку и свакоме. Срећни смо и поносни што смо имали прилику да радимо са таквим човеком", кажу Сомборци који су имали прилику да раде са Никитом Андрејевим, дипломираним инжењером грађевинарства у пензији, добитником Октобарске награде града Сомбора за 2018. годину.

 

    Ко је на мрежи: 83 гостију и нема пријављених чланова