ТВОРЦИ МУРАЛА СЕ ОГЛАСИЛИ ПОВОДОМ ПОСТАВЉАЊА СТРАНАЧКОГ БИЛБОРДА ПРЕКО СЛИКЕ

 

Прекривање градског мурала страначким билбордом на углу улица Краља Петра И и Читаоничке у Сомбору, а на којем се види лидер СНС и председник Владе Србије Александар Вучич, изазвао је бројна негодовања грађана, странака, као и појединих медија. УГ "Сомборски Омладински Боом" као неко ко је реализовао осликавање мурала који је сада прекривен, сматра да су овакве реакције непримерене, као и да целокупна јавност није препознала позитивне ефекте овог догађаја. Наиме, никада раније у новијој историји Сомбора проблем помало оронулог мурала није тако брзо и ефикасно решен.

Мурал је осликан 2009. година у сарадњи са УГ Киоск и уз подршку Теленор фондације. Шест година касније заиста морамо да признамо да мањи део фасаде није одолео зубу времена. Такав делимично оштећени мурал заиста није ни слика ни прилика Сомбора који се одувек називао градом
зеленила и културе, те је било каква хитна интервенција била нужна. Као организатори постављања мурала врло добро знамо да оваква интервенција није нимало јефтина. Странка која је поставила билборд, још једном је показала пуну прагматичност реформске политике коју води, те је поставила страначки билборд од 60 м2. На овај начин скривено је једно ругло које се налази на чувеном
сомборском корзоу, али што је такође још важније постављање билборда има и безбедносни карактер, јер ће штитити мурал од даљег пропадања.

Такође што од критичара није препознато у овом чину јесу две ствари: да је уз најбољу вољу могуће прескочити компликоване бирократске процедуре које одувек коче убрзану реформу нашег друштва, као и да су градска предузећа увек доступна да изађу у сусрет грађанима Сомбора. Када је УГ Сомборски Омладински Боом ушао у реализацију осликавања мурала није ни слутио каква га компликована и дуга бирократска процедура чека. Више од 6 месеци било је потребно добити потребне дозволе локалне самоуправе, Покрајинског завода за заштиту споменика културе, као и Скуштине станара. Локација мурала изабрана је јер се у том моменту завршавала реконструкција
главне улице, овај зид је био веома запуштен и као такав је био ругло и опасност по пролазнике на тек реновираном корзоу.

Наша организација због свега тога поздравља ефикасност Српске напредне странке и државних институција за брзо добијање ових неопходних дозвола како би поставила страначки билборд. Немамо разлога да верујемо да је странка која Србију незаустављиво води у бољу будућност прескочила све процедуре које иначе важе за све грађане Сомбора. Тиме је показано да је реформа троме бирократске администрације већ далеко одмакла.

На овом примеру можемо видети да су градска јавна предузећа, као што је у овом случају ЈКП "Зеленило", спремна да изађу у сусрет свим организацијама, па и Српској напредној странци, као што су небројено пута то учинили и за нас.

УГ Сомборски Омладински Боом предлаже да се и друге проблематичне локације реше на сличан ефикасан и рационалан начин јер је постављање билборда далеко јефтиније од скупих грађевинских радова и компликованих тендерских процедура. Уверени смо да када буде пронађено трајно решење за мурал СНС ће уклонити постављени страначки билборд, стоји у саопштењу УГ "Сомборски Омладински Боом" које је потписао Тибор Киш, програмски директор Удружења.

Ко је на мрежи: 68 гостију и нема пријављених чланова