ЈКП „ЗЕЛЕНИЛО“ СОМБОР ПОДИЖЕ ВЕТРОЗАШТИТНИ ПОЈАС У БАЧУ

 

ЈКП „Зеленило“ Сомбор подићи ће ветрозаштитни појас крај општине Бач, с обзиром на то да је понудило најбоље услове на конкурсу и јавној набавци коју је расписала та локална самоуправа. Уговор о реализацији посла потписали су председник СО Бач Драган Сташевић и директор ЈКП „Зеленило“ Сомбор дипл. инж. Миодраг Пуповац.

У наредне три седмице сомборско „Зеленило“ ће крај Бача, на површини нешто мањој од три хектара, посадити укупно 3.600 комада садница. Од тога броја је 1.696 комада липе, 625 јасена, 310 мечје леске, и 970 садница гледичије.

-Ово је одлична референца и препорука за будуће послове, а наша је и намера да  излазимо на друга тржиша и активности проширујемо и ван територије града Сомбора. И до сада су наше људство, механизација и опрема били ангажовани у обављању услужних послова у Врбасу, Кули, Апатину, а верујемо да ћемо се квалитетом изборити и за шири простор – каже директор „Зеленила“ Миодраг Пуповац, додајући да је ово прилика да се, уз привредну, сарадња Сомбора и Бача прошири и на остале области.
У Уговору су прецизиране и пожељне особине садног материјала, (уједначен квалитет и димензије, саднице морају бити здраве), надзор, нега, прихрана, све остало што прати озбиљан посао као што је подизање ветрозаштитних појасева, а о њиховом значају у одбрани од еолске ерозије, као и девастираности појасева на подручју целе Војводине је већ много речено.

ЗАШТИТА ОД ВЕТРОВА, ЕРОЗИЈЕ, УВЕЋАЊЕ ЛЕТИНЕ…

Осим борбе против еолске ерозије, односно штетног дејства ветрова, ветрозаштитни појасеви регулишу температуру и влажност ваздуха и земљишта, станишта су за животиње и птице, повећавају приносе летине, штите саобраћајнице, итд. О томе колико је свеукупно зеленило код нас девастирано сведочи и податак да је војвођански просек од 6,58 одсто далеко испод европског нивоа од око 14. одсто заступљености зелених површина.

    Сродни чланци

    Ко је на мрежи: 140 гостију и нема пријављених чланова