ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви у локалној самоуправи је и ове године организован пријем добровољних давалаца крви са територије града Сомбора. Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора и др Далибор Форгић, члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите захвалили су се добровољним даваоцима крви на хуманости и апеловали на све грађане, којима то здравствено стање омогућава, да дају крв.

- Драго ми је што је са нама више младих добровољних давалаца  крви, што значи да млади настављају  хуману традицију, а захвалио бих се и господину Јакобу Јулију који је крв дао 99 пута, обратио се присутнима Ратковић.

Др Форгић је истакао да је крв ресурс који не може да се произведе и незаменљива је у појединим ситуацијама и утолико је давање крви као лични, хумани гест значајнији.

Почасни председник Црвеног крста у Сомбору, прим. др Милан Зобеница честитао је свим добровољним даваоцима Светски дан добровољног давалаштва крви и захвалио им на хуманости.

- Промоција добровољног давалаштва крви је поверена Црвеном крсту, али сте ви – добровољни даваоци – најбољи промотери овог хуманог геста. Наша тежња јесте да имамо што више добровољних давалаца крви који крв дају први пут, јер када неко крв да једном, најчешће то и настави да чини, рекао је др Зобеница.

Почасни председник Црвеног крста у Сомбору др Зобеница је истакао да је на јучерашњем пријему „шарени састав“ добровољних давалаца.

- Овде су ветерани, али и млади људи који су крв недавно дали први пут. Имамо и читаве породице које су даваоци крви, као и респектабилан број здравствених радника који су даваоци крви, рекао је др Зобеница и захвалио се локалној самоуправи на сарадњи, не само на промоцији добровољног давалаштва, већ и на помоћи и сарадњи у свим акцијама које се предузимају када је добровољно давалаштво крви у питању.

Начелница Службе за трансфузију др Соња Јанковић, је поздравила све добровољне даваоце крви и захвалила им што спашавају људске животе.

Добровољни даваоци крви, говорили су о својим разлозима да се упишу на листу хуманиста великог срца, а заједничко за све је, како су навели, неизрецив осећај среће што помажу у спашавању живота.

Светски дан добровољних давалаца крви свим даваоцима честитала је и Биљана Клипа, секретар сомборског Црвеног крста, наглашавајући да сви који желе да дају крв могу то учинити сваког дана у Служби за трансфузију крви Опште болнице „Др Радивој Симоновић“, Војвођанска улица бр. 75, Сомбор.

- Крв можете дати и сваке среде од 12.00 до 14.00 часова у просторијама Црвеног крста Сомбор, Апатински пут бр. 19, истакла је Клипа.

 

    Ко је на мрежи: 122 гостију и нема пријављених чланова