СУТРА У СОМБОРУ ПОЧИЊЕ "ЛИКОВНА ЈЕСЕН"

 

Културни центар „Лаза Костић“ овог октобра по шести пут организује манифестацију "Ликовна јесен", манифестацију коју је давне 1961. године покренуо славни Милан Коњовић са намером да перманентно указује на најактуелнија збивања у нашем сликарству. Манифестација је обновљена 2008. године на иницијативу сликара Драгана Стојкова, са идејом да се сликарство, усред експанзије електронских медија и медијализоване слике, заштити и сачува његов дигнитет.

"Ликовна јесен" представља актуелне уметнике као активне чиниоце друштва, кроз промовисање разумевања уметности као друштвене праксе, а њен значај се огледа у томе да указује на актуелно стање у нашем сликарству и на његову контекстуалну позицију.

Уз радове аутора млађе генерације у оквиру поставке изложбе у селекцији Душана Савића, које „...одликује одмерена доза хумора, непосредне комуникације, али и асоцијативне вредности медија у служби различитих наратива, како личних, тако и историјских и идеолошких...“ (Д.Савић), интегрални део изложбе сачињаваће радови street art аутора, настали у данима непосредно пре отварања изложбе.

„Неколико деценија након што је и последњи ,,изам’’ изгубио статус актуелног, новоосвојене слободе изнедриле су концептуалну и новомедијску уметност које су прошириле поље уметничког делања у правце који се непрестано умножавају и преплићу. Природа медија је постала довољно нестална и границе су почеле да се преклапају, толико да су пођеднако и предметност и безпредметности постали још један битан фактор у тумачењу значења дела, а не само његов носилац. Коришћење до тада неконвенционалних уметничких материјала је довело до честе употребе свакодневних објеката у служби стварања менталне слике кроз значења које сам уметник уписује или поништава.“ (Душан Савић, текст предговора каталога)

Одабиром радова за Ликовну јесен, ликовни критичар Сава Степанов наглашава да су “..у актуелном тренутку приметне две упоредне фигурацијске тенденције, од којих једну можемо означити сликарством обновљеног реализма а другу сликарством емоција и фантазма. Иако су концепцијски и формално потпуно некомпатибилне ове две стилске појаве су пођеднако ауторитативне у настојању да прозру дух актуелног свакодневља човека нашег доба.” Сава Степанов у предговору каталога закључује: “…

Очигледно је да се сликарство при крају друге деценије XXI века вратило на главну сцену српске уметности. Дакле, сликарство је ту поново – овога пута усред глобално свеприсутне технолошко-компјутерске слике. Показало се да је данашњем уметнику судбински важно и изазовно да буде визуелно, садржински, емоционално и филозофски убедљив... Јер, данашњи уметник делује у окружењу у каквом није деловала ни једна генерација његових предходника из целокупне историје уметности. Заправо, као актуелни сликар нико до сада није био затрпан читавим галиматијасом слика најразличитијег порекла, садржаја и намера. У таквом контексту уметник настоји да понуди оно што целокупна електронска иконосфера и њена иконографија нису у стању; да савременог човека у доба неемоционалности обрадују и ревитализују са ‘нешто мало душе’ и уметничке осећајности. Такође, актуелни тренутак намеће изразиту потребу и за чврстим естетским, етичким, духовним и филозофским начелима који су својствени систему уметности. Јер, уметничко дело/слика представља својеврсни агенс за формирање уверења да је данас могуће сачувати драгоцени осећај људскости; онај осећај који је потребан да би се сачувало дијалектичко устројство света у којем је могуће живети, света који нам је по вољи и који нам је насушно потребан…”

Гостујућу изложбу “Актери модерности и модернизма (1951 – 1962)” из колекције Ђуре Поповића, колекционара из Новог Сада, која ће бити постављена у Галерији Културног Центра “Лаза Костић” Сомбор, у селекцији Драгана Стојкова, сачињавају дела којима се предочава дубока и квалитетна историјска претходница данашњим, актуелним настојањима. Ова изложба представља остварења наших најзначајнијих ликовних стваралаца у наведеном периоду и потврђује да је ликовна традиција чврста потпора уметничкој савремености.”… У овој поставци приказана су дела уметника који су активно учествовали у збивањима током целокупних педесетих и на самом почетку шездесетих година прошлог века. Показало се да у збирци колекционара Ђуре Поповића има капацитета да се ауторитативно прикажу неке значајне појаве из наше историје уметности. Настала стрпљивим и стручним одабиром уметника и њихових дела, ова збирка је у неколико наврата показала високе домете српске уметности, те је због тога и уврштена у програм овогодишње Ликовне јесени, манифестације која претендује да на својим бијеналним презентацијама ауторитативно представља актуелности у сликарству Србије…” (Драган Стојков, предговор каталога)

Манифестација "Ликовна јесен" ће бити отворена сутра, 28.9.2018. године од 13 часова, у Галерији савремене уметности Градског музеја Сомбор. Изложба ће за посетиоце бити отворена до 22.10.2018. године.

    Ко је на мрежи: 26 гостију и нема пријављених чланова