ОДРЖАНА „ТРЕЋА ТКАЧКА КОЛОНИЈА У СТАПАРУ“

Стапар је од 14. до 18. септембра 2017. године био домаћин „Треће ткачке колоније“. Ћилимарке и чувари традиције дошли су у Стапар из Новог Пазара, Крушевца, Сремских Карловаца, Лесковца, Шапца, Панчева и Неготина. Све ткаље у Стапару су ткале мотиве са стапарског ћилима, а своје умеће показале су и гошће из Кишкунхалаша, града у Мађарској познатог по старој техници израде чипке.

Етно мрежа и град Сомбор, колонију су организовали са намером очувања традиционалног ћилимарства, али и промоције других локалних брендова.

Колонији у Стапару присуствовали су представници амбасада Аустралије, САД-а, Израела, као и представници НАЛЕД-а, међународних, државних  и покрајинских институција.

Поздрављајући госте, али и домаћине-Стапарце, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић се свима захвалила на подршци у реализацији ове манифестације. Градоначелница се посебно захвалила  Њ.Е. амбасадорки Аустралије Ђулији Фини као највећој и најзначајнијој покровитељки ове манифестације, као и Њ.Е. амбасадору Норвешке Арнеу Бјорнстаду, који је својим присуством подржао колонију.

- Град  је и  до сада у сарадњи са Етно мрежом давао подршку и учествовао у организацији ове манифестације, али за нас  је од нарочитог значаја што овај трећи пут имамо оволики број учесника. Учесници нису  само из Пирота и Сомбора, односно Стапара,  који су започели реализацију ове идеје, него  из целе Србије. Управо у оволиком броју учесника видимо и перспективу у погледу развоја  ћилимарства, оживљавању различитих техника и различитих начина  у очувању културног  наслеђа  Србије. За нас је  значајно  што су ћилимарке из других крајева дошле у Стапар и дале свој допринос  развоју ћилимарства, његовој обнови и очувању традиције,  али и допринос  развоју наше међурегионалне, међуградске, међуопштинске сарадње, казала је градоначелница.

Голубовић је додала да се на овакав начин подржава и активност Координационог тела Владе Србије за родну  равноправност и Етно мреже  и програм „1000 жена“.

- Град Сомбор је ове године организовао јавне радове којима је подржао ћилимарке са нашег подручја, а исто тако и жене укључене у производњу безданског дамаста омогућавајући им да израђујући мотиве са стапарског ћилима и бездански дамаст остварују егзистенцију.  Ове производе ћемо касније укључити у  протоколарне поклоне града и тиме репрезентовати  оно најлепше што имамо, ћилим и  дамаст,  а касније и друге производе, истакла је градоначелница.

Градоначелница се посебно захвалила Етно мрежи, УГ „Стапарска ружа“, граду Пироту и њиховим ћилимаркама, као и ученицима који су учествовали на ликовном конкурсу „Стапарски ћилим и дечија машта“.

Домаћинима и учесницама се обратила и Њ.Е. амбасадорка Аустралије Ђулија Фини.

- Ја сам срећна што данас имам прилику да видим пуно жена учесница колоније које не долазе само из Пирота и  са Старе планине, већ и других градова Србије. Замисао колоније је и била да се активност прошири у друге градове. Верујемо да ткачка колонија у Стапару, као и ткачка колонија у Пироту,  говоре у прилог економском оснаживању жена и  више од свега,  очувању културног наслеђа које је у Србији веома велико, казала је амбасадорка Аустралије у Србији.

Представници амбасада Аустралије, Норвешке, САД-а, Израела и представница УНДП и УН, уручили су поклоне најуспешнијим учесницима ликовног конкурса „Стапарски ћилим и дечија машта“ и то: Анастасији Бојанић, Јовани Цвијић, Јелени Бајчев, Биљани Аперлић и Ивани Бајчев.

Домаћини, градоначелница са сарадницима Немањом Сарачем, чланом Градског већа за област културе и образовања, Атилом Прибилом, помоћником за област месне самоуправе и Браниславом Сворцаном, помоћником за област културе и информисања, дипломате и друге званице угостили су и у Сомбору.

Гости су били импресионирани самим здањем Жупаније, највећом сликом на платну „Битка код  Сенте“ постављеној у сали Скупштине града Сомбора и садржајима који су им Сомборци, као домаћини припремили.

 

    Ко је на мрежи: 46 гостију и нема пријављених чланова