ОБНОВА МУЗЕЈА БАТИНСКЕ БИТКЕ - СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ КАКВО ПРИЛИЧИ

 

Крај Бездана на Дунаву у току су радови на обнови Музеја Батинске битке који ће га, напокон, довести у стање какво приличи месту историјског помена на једну од најтежих битака из II Светског рата на овим просторима, у којој је учествовало и око 800 бораца НОВЈ из Сомбора и околине. Влада АП Војводине обезбедила је средства од 11,6 милиона динара, као подршку Граду Сомбору за финансирање радова које изводи новосадска фирма „ГАТ”, а рок за њихово окончање је 1. новембар.

И радници ЈКП „Зеленило“ Сомбор учествују у уређењу простора и врше радове на поправци јавне расвете у склопу комплекса. Сомборски комуналци чисте и уређују плато и шири простор око Музеја, раније су већ искрчили шибље и подраст, а сада косе травнате површине.

По окончању радова стазе око Музеја, све до обале Дунава, биће очишћене од корова, зелена површина уређена, као и простор паркинга, па ће све бити спремно за отварање обновљеног спомен обележја, предвиђено за 11. новембар, када је и отпочела Батинска битка.

Градња музеја сачињеног од стакла, дрвета, бетона и камена, аутора Милорада Бербакова, започета је 1975. године. Музеј је отворен 1981. године, а услед дугогодишње небриге, био је у веома запуштеном стању.  

НАДЛЕЖАН ПОКРАЈИНСКИ ЗАВОД

На 82. Седници Градског већа Града Сомбора одржаној у среду 13.09. прихваћена је информација о вршењу конзерваторског наџора над радовима на санацији Музеја Батинске битке и закључено је да ће наџор вршити Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин.

    Ко је на мрежи: 132 гостију и нема пријављених чланова