ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА У СОМБОРСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

 

У Сомборском Дому здравља јуче је почела вакцинација против сезонског грипа. Према информацијама Завода за јавно здравље Сомбор, ове године за Западнобачки регион добијено је 7.250 доза цепива за грип. Вакцина је дистрибуирана из Завода за јавно здравље Сомбор, до свих пунктова у домовима здравља у Западнобачком округу.

Први на вакцину против сезонског грипа у сомборском Дому здравља дошли су пензионери.

- Последњих осам година редовно се вакцинишем и од тада немам проблема ни компликација са прехладама, а нус појава од вакцине нисам имала. Ако се и деси нека прехлада, то је веома благо и брзо прође. Такође и супруг се редовно вакцинише, каже Катарина Куџак, пензионерка из Сомбора.

- Последњих десет година редовно се вакцинишем и од тада немам проблема током зиме са грипом. Иначе сам срчани болсеник и саветовано ми је да се вакцинишем. Могу вам рећи да сам препорођен од када се реодвно вакцинишем, каже Ђуро Пијевац, пензионер из Сомбора.

Ове године у Дом Здравља Сомбор стигло је 2.900 доза вакцина против грипа, исто као и прошле године, док је у Оџаке допремљено 1.100 цепива. Дом Здравља у Кули добио је 200 доза мање него лани или 1.300 укупно, док је у Дом здравља Апатин дистрибуирано 1.800 доза вакцина, што је за 300 више него прошле године.

- Имунитет на грип после вакцинације се ствара на две до три недеље, јер је толико раније потребно да се прими вакцина, како бисмо евентуалну појаву епидемије дочекали спремни. Имунитет који се стекне траје до 12 месеци и зато је сваке године потребна ревакцинација, каже др Емеше Ури, директорица Дома здравља Сомбор.

Ове сезоне за Западнобачки регион добијено је 7.250 доза вакцина за грип, односно 200 доза више него претходне.

- Прошле године на срећу нисмо имали епидемију у нашем округу, али било је појединачних случајева. Вакцинација је неопходна, јер ми не можемо предвидети кава ће сезона бити и како ће вирус одреаговати од сезоне до сезоне. Препорука је да се обавезно вакцинишу особе које имају ослабљен имунитет, а то значи сви хронични болесници, имунокомпромитоване особе, дијабетичари и лица изнад 65 година живота, каже др Гордана Цветић, епидемиолог Завод за јавно здравље Сомбор.

И ове зиме од грипа ће штитити вакцина "Санофи Пастер" француског произвођача, која садржи три типа вируса AH1N1, AH3N2 и вирус Б, који се ове године очекују да буду у циркулацији. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова