ОБЕЛЕЖЕНА ДВА ВЕКА СРПСКЕ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ У СОМБОРУ

 

У уторак, 15. новембра, навршило се 200 година како је прва Српска учитељска школа (Препарандија) пресељена из Сентандреје (где је основана 1812) у Сомбор, где у континуитету ради до данас. У организацији Педагошког факултета у Сомбору, који је непосредни настављач и баштиник просветне традиције некадашње Препарандије, свечано је обележена ова, достојна пажње, годишњица.

У новоотвореној Спомен-соби Норме и Препарандије, у згради Факултета, која чува материјалне трагове дуже од два века старе просветне традиције ове школе, одржан је пригодан програм обележавања 200-годишњице рада Учитељске школе у Сомбору. Студенти Педагошког факултета извели су добро и савремено осмишљен сценско-музички програм „Инсталација краљевског педагогическог института србског у Сомбору или студенти пробају да прошлост претопе у будућност“, по сценарију и режији доц. др Миливоја Млађеновића.

Обележавању су присуствовали бројни гости, међу којима су били и представници републичких, покрајинских и градских власти, високошколских установа из Србије и Руске Федерације, установа културе и СПЦ. Кратким говорима обратили су се покрајински секретар за високо образовање проф. др Зоран Милошевић („Да бисмо стасали као људи, морамо веровати у учитеље“, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић („…Да сви даље радимо на очувању и унапређењу онога што данас славимо“), ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић („Сомбор је град који сведочи о нашем постојању и трајању…“) и декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Жељко Вучковић („Историја наше школе, од Мразовићеве Норме и Препарандије, до савременог Педагошког факултета, може се сабрати у две кључне речи: идентитет и модернизација“).

По завршетку сценско-музичког програма, обележавање годишњице настављено је у холу факултета, наступом Хора Педагошког факултета, под руководством доц. др Биљане Јеремић, и Тамбурашког оркестра Средње музичке школе у Сомбору, под руководством наставника Ђуре Парчетића и уз клавирску пратњу Михајла Парчетића, а Здравицу школи и учитељима изрекао је проф. др Тихомир Петровић, председник Савета Педагошког факултета у Сомбору. (М.С.)

    Ко је на мрежи: 42 гостију и нема пријављених чланова