МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ПОСЕТИО СОМБОР

 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима локалних самоуправа Западнобачког управног округа.

- Резултати нам говоре да смо створили систем без система. Од Министарства се очекује да буде ефикасно, а руке су нам везане. Морамо мењати системска решења, рекао је министар Шарчевић.

Министар је саговорнике детаљно упознао са планираним законским изменама и истакао да је Министарство започело рад на обуци за директоре и смањењу оптерећења наставних програма.

Представници локалних самоуправа изразили су задовољство због посете министра и истакли спремност за сарадњу, нарочито када је реч о оптимизацији мреже школа.

- Важно је да знамо шта ћете све мењати,  како би локални буџети на време могли да планирају средства за образовање, рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

- Оптимизација мреже школа мора бити пре свега у интересу ученика.  Тамо где школу чини један, два или четири ученика отвара се питање да ли је то у најбољем педагошком интересу за ту децу.  Такође,  при оптимализацији се мора водити рачуна о државном интересу, али и интересу националних мањина, рекао је  Шарчевић.

На састанку са  директорима предшколских установа, основих и средњих школа Западнобачког округа, истакнуто је да је квалитет образовања, циљ којем ће све бити подређено.  На крају посете Сомбору министар је обишао Основну школу „Братство и јединство“.

Након Сомбора, министар је посетио Апатин и обишао гимназију „Никола Тесла“, Средњу грађевинску и дрвопрерађивачку стручну школу и Техничку школу са домом ученика. Са диреткорима тих школа разговарао је о неопходности реформе гимназија и дуалном образовању.

    Ко је на мрежи: 81 гостију и нема пријављених чланова