ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О СРПСКИМ УЧИТЕЉИМА У УГАРСКОЈ

 

У новоотвореној спомен-соби Норме и Препарандије (на другом спрату зграде Педагошког факултета у Сомбору), у уторак, 22. новембра, представљена је књига проф. др Саше Марковића „Српски учитељ у Угарској 1778-1918“.

Ова историјска студија о српским учитељима на простору Краљевине Угарске и некадашње Хабсбуршке монархије, објављена је у издању сомборског Педагошког факултет, у оквиру програма обележавања 200-годишњице пресељења прве Српске учитељске школе (Препарандије) из Сентандреје у Сомбор.

О књизи су, уз аутора, говорили и њени рецензенти проф. др Жељко Вучковић, декан Педагошког факултета у Сомбору, и проф. др Светлана Шпановић, као и наставници овог факултета проф. др Тихомир Петровић и доц. др Михаел Антоловић, који су дело проф. Марковића анализирали са историјског, педагошког, социолошког и методолошког гледишта. Речено је да је књига проф. Марковића садржајно богата, и писана систематично и живописно, а сазнања су изложена развојном линијом, полазећи од историјских околности и педагошких узора у стварању слике о учитељу. Књига је богата изворним наводима, који доприносе сликовитости и јасноћи текста. Осим анализе тадашњих доминантних педагошких схватања, која су пресудно утицала на уобличавање професионалног хабитуса српских учитеља, аутор је значајну пажњу посветио и улози учитеља у изградњи националне самосвести и идентитета, али истовремено и у развоју просвећености, хуманитета и општељудских вредности. (М.С)

    Ко је на мрежи: 60 гостију и нема пријављених чланова