УГАШЕНИ ДИРЕКЦИЈА И УРБАНИЗАМ

 

Предлог извршне власти да се угасе Дирекција за изградњу града Сомбора (ДИГС) и ЈП „Урбанизам“, усвојен је гласовима одборника владајуће већине у сомборској Скупштини града.

Председник Скупштине Зоран Парчетић (СНС), имао је пуне руке посла у обуздавању темпераментних одборника, па је тако, готово сваки иступ једине одборнице Српско-руског покрета Дуње Прокић, санкционисао опоменама и одузимањем речи.

Предлог за гашење два јавна предузећа био је поткрепљен извештајем радне групе, формиране по налогу градоначелнице Душанке Голубовић. У тој анализи се истиче да Дирекција не служи сврси због које је основана, да нема властите приходе и служи само за пренос средстава из буџета до корисника, углавном градских јавних предузећа. Ово је оспоравао Синиша Лазић (ДС), истакавши да Дирекцију не треба гасити, јер није ни основана да би правила профит, већ да обавља послове од значаја за све грађане. Додао је да је већ у првој години рада кроз тендере и јавне набавке Дирекција остварила уштеде за град од преко 40 милиона динара.

Ипак, након још неколико бурних дискусија и указивања заменика председника парламента Миодрага Секулића (СНС) да до гашења долази пре свега због одредби вишег законског акта, изгласана је одлука о гашењу Дирекције за изградњу града. Међутим, била је то тек увертира у сукобљавања одборника поводом гашења Јавног предузећа за просторно планирање и заштиту споменика културе „Урбанизам“, које је са 26 запослених лане урадило 23 пројекта, од којих су само четири била комерицијална.

Одборници опозиције су истицали да се у овом случају ради о катастрофалној грешци, јер се у питање доводи урбано и архитектонско наслеђе града, као и егзистенција великог броја лиценцираних стручњака. Одговорено им је да се ради о промени форме, те да ће након преузимања исти ти стручњаци наставити да раде.

Препирке око „Урбанизма” прекинула је градоначелница Душанка Голубовић која је навела да је до оваквог расплета судбине „Урбанизма“ дошло након разговора са главним градским урбанистом Миланом Стојковим. Разговарало се и са запосленима у самом „Урбанизму“ који ће бити преузети на истоветне послове у новом одељењу Градске управе. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 49 гостију и нема пријављених чланова