РАДНИЦИ ДИРЕКЦИЈЕ И УРБАНИЗМА "ПРЕКОМАНДОВАНИ"

 

Након одлуке одборника градске Скупштине да се, након Развојне агенције, угасе још два јавна предузећа, Дирекција за изградњу и ЈП „Урбанизам“, овдашња Градска управа и ЈКП „Простор“ су добила не само део надлежности угашених субјеката, већ ће убудуће и део запослених постати радници административног апарата локалне самоуправе. Ова околност, али и чињеница да су детектоване потребе сомборске Предшколске установе „Вера Гуцуња“ за проширењем броја запослених, довеле су и до нове скупштинске одлуке о максималном броју запослених у сомборском јавном сектору, односно о броју оних који ће зараде примати из варошког буџета.

Тако ће након гашења ЈП „Урбанизам“ и Дирекције за изградњу града Сомбора део надлежности прећи на Градску управу, која је новом организацијом добила нових 17 радника, чиме ће се број максимално дозвољени број запослених са 178 повећати на 195. Због гашења ова два предузећа повећаће се и број запослених у ЈКП „Простор“које је до недавно имало право на 108 радника.

Након преузимања дела надлежности у управљању путевима и урбанистичком планирању ово предузеће ће добити и нових 15 радника, што ће укупан број оних који у њему примају зараде повећати на 123. Сама Градска управа ће, по основу формирања Службе за буџетску инспекцију, добити још три радника који би требали да пораде на успостављању буџетске контроле финансијске дисциплине у располагању средствима оствареним из јавних прихода.

Како је градска скупштина на истој сесији донела и одлуку о преузимању сеоске фабрике воде и водовода од Месне заједнице Бездан, и формирању јавног комуналног предузећа „Водовод“ Бездан, тамошњих шест запослених ће добити још двоје колега, па ће их укупно бити осморо. Утврђена је и потреба МЗ Светозар Милетић, да добије још једног запосленог, па ће их у овој МЗ бити укупно троје, док ће још једног запосленог добити и Историјски архив Сомбор као установа од регионалног значаја која својим радом териоторијално покрива сам Град и четири општине са 37 насељених места. Тиме ће укупан број запослених у Архиву порасти на 13.

Својеврсни дуалитет надлежности и обавеза локалне самоуправе као оснивача и ресорног републичког Министарства здравља, када је у питању Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“, и коначно законско разрешавање многих недоумица, довело је до тога да петоро запослених у овој установи више неће бити финансирани из градског буџета. Та места ће бити брисана из рачуноводствених ставки и табеларних приказа запослених у овдашњем јавном сектору који се односе на органе града, месне заједнице и јавне установе.

Без обзира на ову „флуктуацију“ радника, у коначном збиру максимално дозвољен број запослених у сомборском јавном сектору остаје исти. Наиме, баш као и по претходној одлуци број запослених је лимитиран на 1133, само што ће уместо досадашњих 577 Градска управа, месне заједнице и јавне установе имати 605 радника, док ће уместо некадашњих 556 радника у јавним предузећима хлеб свагдањи зарађивати 528 трудбеника.

Проширени вртић чека васпитачице

Захваљујући чињеници да је објекат Предшколске установе „Вера Гуцуња“ у најурбанизованијем и најгушће насељеном делу града, Новој Селенчи, не тако давно дограђен како би се отвориле нове јаслене групе и тиме, ако не укинула, а оно макар скратила листа чекања на којој су тренутно чак 62 детета, и у овој установи ће се повећати број запослених. Тако ће се о сомборским малишанима, поред актуелних 180 радника ПУ старати нових 11 запослених, чиме ће укупан број оних који зараду примају у овој установи повећати на 191. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 36 гостију и нема пријављених чланова