ТРИБИНА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправна партиципација у друштву.

Поводом овогодишњег обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Сомбор и Удружење дистрофичара западнобачког округа партнерски су почетком децембра реализовали трибину "Једнаке могућности мушкараца и жена и шта то значи за ОСИ".

Водитељка трибине била је Јадранка Радојчић, психолошкиња и саветница за планирање каријере при Националној служби за запошљавање у Сомбору. Презентована је тема из домена родне равноправности, која до сада није била заступљена а која представља подручје „невидљиве проблематике“, као и подручје изражених предрасуда према ОСИ од стране самих ОСИ, опште популације и институција. Чланство ових али и других сарадничких удружења показало је изузетно интересовање што је јако добра основа да се осмисли и организује даљи рад у овом погледу.

Важно је истакнути да су особе са инвалидитетом пред огромним препрекама у задовољењу потреба на плану једнакости полова, иако је напредак и у системским решењима и у имплементацији закона на нивоу локалне заједнице делимично видљив  и да је то друштвена тема која се мора чешће заступати и отварати.

Трибина је реализована под покровитељством Града Сомбора, у оквиру пројеката социо-хуманитарног карактера. (Јулијана Чаталинац)

    Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова