ЗАВРШЕНЕ РАДИОНИЦЕ НА ТЕМУ КРЕАТИВНОГ РЕШАВАЊА КОНФЛИКАТА

 

Почетком децембра завршене су радионице намењене адолесцентима на тему креативног решавања конфликата. Њих је сваког четвртка, почевши од 20. октобра, у Омладинском клубу у Сомбору реализовало Удружење „Сомборски Омладински Боом“. Двадесет младих адолесцената из Сомбора прошло је кроз циклус од укупно 12 радионица на којима су учили стратегије креативног решавања конфликта.

Радионице су реализовали стручњаци из Удружења „Сомборски Омладински Боом“, психолошкиње Јасмина Ђурић и Тијана Кабић, а због великог броја младих, радило се интезивно, сваке недеље, са две групе адолесцената. Реализаторке пројекта објашњавају да су радионице базиране на Гандијевој поставци ненасилног решавања конфликта, што је подразумевало развијање става код адолесцената и употребу посебних стратегија комуникације. Учесници су искуствено пролазили кроз стратегије попут Ја-говора, активног слушања, разликовања интерпретације и опажања.

- За младе који су прошли радионице, боравак у групи и искуствено учење су представљали једно сасвим другачије искуство. У процесу повезивања у групу, они су искуствено усвајали СТАВ ПОШТОВАЊА ДРУГОГ који је неопходан у сваком међуљудском односу, па тако и у конфликту. Мој лични утисак је да су им ове радионице пријале јер су редовно долазили, и мислим да су њима добили једно ново искуство. Уколико буде прилике, пројекат бисмо продубиле и посебно разрађивале сваку појединачну стратегију ненасилне комуникације – објаснила је Јасмина Ђурић, клинички психолог.

Пројекат креативног решавања конфликта реализовао је УГ “Сомборски омладински Боом“ у сарадњи са Канцеларијом за младе.

    Ко је на мрежи: 62 гостију и нема пријављених чланова