ПОЛА ВЕКА ОД БРАТИМЉЕЊА СОМБОРА И БАЈЕ

 

Прошло је тачно пола века од свечаног чина, потписивања повеље о братимљењу два града, Сомбора и Баје, који су баш као и њихови становници и без овог формалног документа увек били блиски. Мада је изостало званично обележавање датума који је варош на северу Србије и њихове комшије из јужне Мађарске збратимио 1966. године, док су обе земље живеле у социјалистичком друштвеном уређењу, вишедеценијска ослоњеност једних на друге и данас је више него видљива на улицама оба града.

Тог 14. децембра пре 50 година, након узвратних званичних посета руководстава Сомбора и Баје, документ о братимљењу су потписали тадашњи председник Скупштине општине Сомбор, знаменити Јован Васиљевић и његов колега, Ласло Фаркаш председник Извршног одбора градског савета Баје. Свечарски, документ о братимљењу је парафиран у свечаној сали здања Скупштине општине Сомбор, која је, намерни симболизам или не тек, својевремено била и столица Бач-Бодрошке жупаније Аустро-угарске царевине у којој су својевремено оба града била.

„Руковођени заједничким моментима из историјске прошлости Баје и Сомбора географском близином и добрим комуникативним везама, живља упућеног једног на други у одбрани од поплава, резултатима досадашњих контаката и сарадње, жељом за даљима међусобним упознавањем и свестраном сарадњом, а у циљу узајамног помагања на унапређењу оба града, изградња социјалистичког друштва и доприноса развијању пријатељства народа Народне Републике Мађарске и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, представничка тела града и среза Баје и општине Сомбор, одлучила су да се на темељу братских односа и сарадње споразумеју о братимљењу Баје и Сомбора”, стајало је у потписаном документу, који је својим потоњим резултатима пртеживео пропаст тада важећих иделогија двеју држава, али и расап „велике“ Југославије.

Након братимљења са Бајом, Сомбор је својим грађанима у аманет оставио још неколико оваквих уговора (Цеље, Черкаси, Шибеник...), али је остала и чињеница да ни са једним од „нових“ побратима није успостављена таква обимна и свеобухватна сарадња као са Бајом и њеним житељима. Да ли је томе разлог била пре свега географска блискост и бројне родбинске везе са обе стране границе, тек варошко побратимство Сомбора и Баје је преживело и моменте када је „скраћена“ Југославија па самим тим и Сомбор био под ударом међународних санкција, које је подржавала и Мађарска. Често пренебрегавајући званичну политику земаља којима припадају, сарадња два града смештена под истим небом и у истој непрегледној равници настављала се све до данашњих дана, а будућим покољењима остаје само да се угледају на своје претходнике. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова