СИНДИКАТ "СЛОГА" У СОМБОРСКОЈ БОЛНИЦИ ИЗАБРАО НОВО РУКОВОДСТВО

 

У петак, 09. децембра 2016. године одржана је изборна Скупштина Синдиката здравства и социјалне заштите "Слога", Општа болница „Др Радивој Симоновић“. Одлуком чланстава, на мандатни период од пет година за председника овог синдиката једногласно је изабран медицински техничар Владимир Кузманов.

Скупштини је присуствовао Предраг Ђурић, председник Синдиката здравства и социјалне заштите Србије "Слога". На скупштини су изабрани и чланови Одбора синдикалне организације, који је конституисан избором два потпредседника и секретара. Формиране су Комисије које ће се бавити најважнијим и најзахтевнијим делатностима Синдиката (стручне едукације и брига материјалном и правном статусу запослених).

У саопштењу које је стигло у нашу редакцију стоји да је Синдикат "Слога" Општа болница Сомбор је прва синдикална организација формирана на подручју Града Сомбора и Западнобачког округа, у породици Удружених синдиката Србије Слога. Овај синдикат у Србији постоји шест година и његово чланство је за ово кратко време нарасло на десетак хиљада чланова. Репрезентативан је у многим великим градовима широм Србије, као и у најважнијим државним здравственим установама, што је циљ Одбора. Синдикату Слога су приступили и приступају углавном незадовољни чланови постојећих репрезентативних синдиката. Наиме Закон о раду и смањење зарада у здравству су прошли без икаквог отпора репрезентативних синдиката, што је управо довело до горе наведене ситуације. Константно урушавање материјалног статуса и услова рада запослених у здравственим установама доводи до наведеног незадовољства, али и до тога ДА ТРПЕ ПАЦИЈЕНТИ. Великом броју запослених на одређено радно време престао је или ће престати радни однос. Пошто је онемогућено запошљавање, здравствене установе остају без обученог и драгоценог стручног кадра. Запослени су приморани да раде прековремено, а због недостатака потребног броја извршилаца чак и на местима са посебним условима и скраћеним радним временом. Ту се ствара нови проблем. Многе здравствене установе нису у могућности да запосленима исплате адекватну финансијску накнаду. Такви услови и оптерећење запослених у здравству и осећај одговорности према пацијентима доводе до огромног незадовољства и жеље за одласком у иностранство.

Сматрамо да се предуго ћутало и да је стрпљењу запослених у здравственим установама Србије, као и пацијентима дошао крај. Од кључне важности је редефинисати улогу синдиката и синдикализма и успоставити нови дијалог са ресорним Минастарством, са много већим уважавањем представника запослених у здравству и социјалној заштити. Синдикат Слога има енергију, визију и чланство за тај нови заокрет. Овом приликом такође позивамо и остале наше суграђане и колеге запослене у установама здравствене и социјалне заштите Града Сомбора и Западнобачког округа да нам се придруже у заједничкој и најважнијој борби, стоји у саопштењу Синдиката "Слога" Општа болница Сомбор, које је пописао председник Владимир Кузманов.

    Ко је на мрежи: 69 гостију и нема пријављених чланова