АКЦИЈА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА – ПОДЕЛА ОПРЕМЕ ЗА БИЦИКЛЕ

 

Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији Града Сомбора, након  формирања  у октобру 2016. године, одлучио је да делује превентивно и спроводи акције које ће допринети већој безбедности учесника у саобраћају.

Прва у низу планираних акција, почела је 15. децембра и намењена је бициклистима. У оквиру акције бициклистима ће бити подељено 800 светлосних сетова за бицикле, а  првог дана спровођења акције сетови су подељени бициклистима у Сомбору, Кљајићеву и Бездану.

Светлосне сетове су делили чланови Савета за безбедност саобараћаја, Антонио Ратковић, председник Савета и заменик градоначелнице Града Сомбора, Мирослав Ковачић, члан Савета и Градског већа за област комуналне делатности и инвестиције и Павле Терзић.

Председник Савета за безбедност саобраћаја, Ратковић је са екипом Одељења саобраћајне полиције ПУ Сомбор, сетове за бицикле делио у Сомбору и најавио нове акције Савета.

- Сведоци смо да Сомборци, као и мештани свих сомборских села радо и често користе бицикл као превозно средство. Бицикл возе и стари  и млади, при чему су бицикли неосветљени, а бициклисти без прслука. С обзиром да је Савет за безбедност саобраћаја Града Сомбора одлучио да делује превентивно где год је могуће, прву акцију смо наменили бициклистима. Светлосни сетови ће бити дељени и наредних недеља – казао је Ратковић и најавио нову акцију која ће бити реализована на пролеће, када ће пољопривредницима бити дељена опрема за тракторе и то ротациона светла и троуглови.

Према статистичким подацима, које је навео Сташа Ковачевић, официр Одељења саобраћајне полиције Полицијске управе у Сомбору, током 2016. године у саобраћајним незгодама на територији Града Сомбора, лакше је повређено 78 бицилиста, 23 су имали тешке повреде, а пет бициклиста је погинуло.

Ради подизања безбедности свих учесника у саобраћају, према речима Ковачевића, организиовано је више од 27 акција намењених двоточкашима током којих је санкционисано 900 бициклиста. Разлози санкционисања су неосветљеност бицикла, алкохолисано стање бициклисте, као и непрописна вожња других особа, непоштовање саобраћајне сигнализације и други прекршаји.

    Ко је на мрежи: 79 гостију и нема пријављених чланова