ВЕРТЕП У ПОРТИ СОМБОРСКЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

 

Нема код нашег народа другог Црквеног празника окићеног са толико народних обичаја, као што је Божић. Наша нематеријала али и материјала култура је овај празник окитила бројним симболима, причама и радњама.

Нема божића без бадњака, меда, и ораха, без посне Бадњевданске вечере и сламе, пијукања деце и поздрва - мирбожања, без свеће и кандила, божићног колача, жита и овчица које буде машту деце док их гледају, без умивања зором раном у јабуци и много шта друго. Народ каже да "Иде Божић, иду благи дани, спремају се нови радовани"! А тих дана посебно су деца радосна и они на свој начин обележавају Божић. Иду у цркву на литургију, али и коринђају. Иду од куће до куће и говоре пригодне рецитације "Ја сам мали коринђаш, шта ћеш газда да ми даш?". А за уздарје од домаћина добијају слаткише, воће и орахе а ко може дарује их и са динар или  два - ко шта има тај им да. Издвајају су се и старија деца која носе Вертеп.

Реч Веретеп је Словенског порекла и означава пећину,  у овом случају, Витлејемску пећину у којој је рођен Христос. У домовима овчице око младог жита су део колективног сећања на Вилтлејем и рођење Богомладенца у пећини. Вертеп као игроказ је део фолклорне традиције и свима приближава догађаје из те чудесне ноћи, када су се анђели, пастири и мудраци заједно полконили Христу, остављајући иза себе бесног Ирода и свако зло. Али у оквирима савремене културе, Вертеп и сећање које он доноси добијају нову форму, јер савремена култура исти садржај приближава на други начин.

У порти цркве Светог Георгија у Сомбору, јуче је први пут постављен велики Вертеп са поруком "Христос се роди!".

Ликови Христа, Богородице и Праведног Јосифа приказану су у окружењу животиња које су биле присутне у пећини - штали, оне божићне ноћи када је рођен Христос. Многи који су расејани далеко од свог Раванграда добиће слику великог вертепа да их греје, а верници су већ утабали стазу у снегу ка овој пећини. Црква и јесте једно велико сећање, али не само онога што је било него и онога што ће сигурно доћи. Симболично, стаза Сомбораца се пробила кроз снег ка Витлејему и радости детињства које он и доноси. (В.Ђ)

    Ко је на мрежи: 72 гостију и нема пријављених чланова