У СОМБОРСКОЈ НАРОДНОЈ КУХИЊИ ДНЕВНО 500 ОБРОКА

 

Тањир топлог куваног јела, топла одећа и неки топли кутак. То у ове хладне дане треба свима, али има оних који су и без топле хране и одеће и без загрејане куће. Сваког дана у сомборски Црвени крст по кувани оброк долази 500 Сомбораца, а о муци која их је натерала на то нерадо говоре и склањају се од камере.

- Захваљујући Црвеном крсту Србије, Министарству за рад и локалној самоуправи која је обезбедила 24 милиона динара за народну кухињу и хуманитарне пакете, народна кухиња у нашем граду није престајала са радом. Од 4. јануара корисници су редовно наставили да долазе по топле оброке, а то је 500 корисника сваког дана, каже секретарка Црвеног крста Сомбор Биљана Клипа. Куване оброке добијају социјално угрожени из Сомбора. За оне на селима намењени су хуманитарни пакети, а њихову набавку финансира локална самоуправа.

- Уназад две године делимо 3.300 породичних пакета за кориснике у селима, а у питању је 550 породица. У децембру смо поделили последњу траншу за прошлу годину, а у току је припрема тендерске документације за набавку пакета за 2017. Годину, каже Клипа. Тражи се ових зимских дана и топла одећа.

- У другој половини децембра наши суграђани су интензивније доносили половну гардеробу. Празнике смо искористили за сортирање и припремање гардеробе за дистрибуцију и данас почиње подела, каже Клипа.

Помажу активисти Црвеног крста и старим и болесним Сомборцима. Волонтери на кућне адресе носе топле оброке онима који не могу сами да дођу до народне кухиње. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 92 гостију и нема пријављених чланова