У СОМБОРСКОМ ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ 115 МИГРАНТА

У прихватном центру за мигранте у Шикари, на ободу Сомбора, тренутно борави 115 особа из Ирака, Авганистана и Пакистана.

Избеглице ненавикнуте на балканску климу, оштре зиме, смештене су у удобне собе у недавно изграђеном објекту. Не жале се на смештај, јер је у просторијама потпуно пријатно. Ипак, највише бораве у дворишту и на спортском терену.

Комуникацију им олакшава преводилац арапског језика, а неколико станара говори енглески, што нам олакшава разговор с њима. Један од миграната каже да је задовољан смештајем и односом људи који брину о њима.

- Имамо све неопходне услове за боравак. Нас троје, супруга, деветомесечни син Џозеф и ја, овде смо свега три месеца, и веома смо задовољни храном, пажњом особља центра, јер сви брину о нама. Нас двоје смо дошли из Ирака, син је рођен у Нишу, јер смо претходних девет месеци провели у прихватном центру у Белој Паланци, а намера нам је да одемо у Швајцарску - кратко нам је испричао Ирачанин Касим Елшафеј (28). Како каже, имао је интервју са међународним организацијама о томе у коју би земљу желео да оде, и изабрао баш ту земљу.

По речима Горана Бошкића, шефа смене у Прихватном центру и координатора у Комесаријату за избеглице и мигранте, у кампу су махом породице, а међу њима има 48 деце. Њих 27 похађају две градске основне школе од првог до осмог разреда, и то у ОШ "Иво Лола Рибар" и "Аврам Мразовић". Сваког дана по њих долази комби возило, одвози до школе и после наставе их одмах враћа у камп, а трошкове превоза покрива УНХЦР.

- Сви они буквално трчећи иду у школу, због жеље да нешто науче, али највише да се друже са својим вршњацима. Од њихових наставника чули смо да су сви добри ђаци - каже Бошкић.

Оброци се за ове станаре припремају у кухињи Црвеног крста Сомбора, који за то има и сертификат.

Избеглице одавде најчешће одлазе у Суботицу, где чекају по неколико дана да им се комплетира документација, после чега се упућују на гранични прелаз са Мађарском.

- У Шикари су привремено, неко остаје две-три недеље, неко мало дуже, али за то време овде имају редовну исхрану, медицинску помоћ, обућу, одећу, средства за хигијену - истиче Бошкић.

Иначе, кретање им није ограничено, они могу да оду до града, да се прошетају или купе нешто себи, али је забрањено уношење алкохолних пића у центар. Једина обавеза станара Прихватног центра у Шикари је да се, у случају да излазе, јаве људима из комесеријата за избеглице, како би се знало где се налазе.

- Захваљујући Влади Србије, Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД), Програму УН за развој (УНДП), у Шикари је обновљен кошаркашки терен и изграђена је нова теретана на отвореном.

 

Ове терене ће користити мигранти у овом центру, али и млади овог насеља. Вредност радова износе 61.500 долара. Циљ пројекта је побољшање јавних услуга и инфраструктуре у локалној заједници погођеној мигрантском кризом - каже Горан Бошкић, шеф смене у Прихватном центру. (Вечерње новости)

 

    Ко је на мрежи: 70 гостију и нема пријављених чланова