СВЕ ВИШЕ ДЕЦЕ СА ПОРЕМЕЋАЈИМА У ГОВОРУ! У СОМБОРУ НЕДОСТАТАК СТРУЧЊАКА ЗА ОВУ ОБЛАСТ

 

У сомборске школе све више деце долази са поремећајима у говору. Данак је то савременим трендовима и чињеници да родитељи све мање времена проводе са својом децом.

Слободанка Тодоровић учитељица је 30 година и извела је до сада осам генерација, а у свакој генерацији која долази више је деце која имају поремећаје у говору.

"Сваке четврте године добијамо нове прваке и у свакој генерацији сусрећемо са са више деце која имају говорне поремећање које прате и касније поремећаји у писању, читању и изражавању, памћењу и пажњи", каже учитељица Тодоровић.

"Нека деца почињу да говоре касно, око треће године. Неправилно изговарање одређених гласова, муцање,успорен или пребрз говор, замена одређеног гласа неким другим гласом или употпуности изостанак одређеног гласа и свакако поремећај читања и писања. То су поремећаји у говори са којима се све више сусрећемо", каже Меира Мрђенов, председница Подружнице психилога Западнобачког округа.

У Сомборском дому здравља раде два логопеда, што је није довољно.

"Заиста је то мали број стручњака који може да помогне у развоју говора и решавању тих поремећаја. Било би добро да школе имају логопеде, или једног логопеда на неколико школа. Школе су средина у којој деца бораве и било би им лакше да у тој средити раде и вежбе, него да их родитељи воде у дом здравља", каже Мрђенова.

Педијатри и васпитачи у вртићима први су који треба да примете да дете има проблема у говору, али ипак се дешава да се родитељима на те проблеме пажња скрене тек при упису у основну школу. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 60 гостију и нема пријављених чланова