У ЛОВИШТУ "КОЗАРА" ПРИХРАЊУЈУ ДИВЉАЧ ТОКОМ ЛЕДЕНИХ ДАНА

 

У Ловишту Козара крај Бачког Моноштора годишње на додатну исхрану дивљачи потроше око 600 тона хране. Та додатна исхрана посебно је важна ових ледених дана, јер се тако помаже дивљачи у ловишту да презими ледене снежне дана, када хране у природи скоро и да нема.

"Дивљач, нормално у овим временским условима треба појачану исхрану. Хранимо их сваки дан детелином, кукурузом, зоби, а животиње већ знају и чекају да се појавимо са храном", каже радник у ловишту Стипан Добош.

"Ове ниске температуре дуго трају и то дивљач тешко подноси. Ми им зато овом додатном исхраном помажемо да лакше преброде хладни талас. Земља, лишће и трава су смрзнути, па животиње не могу да дођу до хране у природи. Могло би се рећи да им је ова додатна исхрана врло битна", каже Велимир Чешљевић, ветеринар ЈП "Војводинашуме".

Ловише Козара у Моноштору није највеће, али је најбогатије јеленском дивљачи, па се за сваку зиму треба добро спремити.

"У овом ловишту на 10.500 хектара имамо најбројнију полуплацију јеленске дивлачи а матично стадо је 1.200 јединки. За прихрану дивљачи током јесени, зиме и пролећа утрошимо око 600 тона хране. Никада не знамо каква ће бити зима и зато увек имамо довољно спремне хране", каже Срђан Пеурача, директор ШГ "Сомбор" ЈВП "Војводинашуме".

У Ловишту Козара у Моноштору прихрањује се јеленска и срнећа дивљач и дивље свиње. Сваки дан без обзира то колико су ниске температуре и да ли веје снег дивљач добије свој редовни оброк. (РТВ)

Ко је на мрежи: 108 гостију и нема пријављених чланова