"ВОДОКАНАЛ" ОБЕЛЕЖИО 56 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА - УРАЂЕНО МНОГО, ПЛАНОВИ АМБИЦИОЗНИ

 

ЈКП „Водоканал“ Сомбор је 17. јануара 2017. године обележило 56 година постојања и рада.

За ЈКП "Водоканал" Сомбор 2016. је била још једна у низу веома успешних година, која ће се памтити по веома значајним реконструкцијама и реализацијама бројних друштвено одговорних пројеката.
 
Један од најзначајнијих реализованих пројеката у протеклој години је почетак рада нове фабрике воде "Јарош" која данас својим производним капацитетима у потпуности несметано снабдева пијаћом водом град и насељено место Чонопљу. Након пуштања урад нове фабрике воде створили су се услови да се у истој години отпочне са радовима на реконструкцији старе фабрике воде. Вредност радова на реконструкцији износиће око 44 милиона динара, а планирано је да се радови окончају већ крајем маја 2017. године.

У 2016. години урађене су значајне реконструкције на уређају за пречишћавање отпадних вода у вредности од око 7 милиона динара. Отпочели су радови на изградњи канализације отпадних вода у месној заједници Горња Варош, чији се завршетак планира за крај текуће године, а вредност поменутих радова износи око 33 милиона динара. Плански су вршене реконструкције на водоводној мрежи током целе године, урађени су нови хидранти и мерач протока воде.

Као друштвено одговорно предузеће, "Водоканал" је својим ресурсима изградо целокупну водоводну и канализациону инфраструктуру у објекту за прихват расељених и прогнаних лица у Шикари и тиме дао допринос развоју локалне самоуправе и побољшању живота грађана, а вредност радова износила је преко милион динара.

Током 56 година рада изграђено је око 221 километара водоводне мреже и прикључено око 14.600 домаћинстава на градску водоводну мрежу, изграђено је око 117 километара канализационе мреже отпадних вода и прикључено око 8.000 домаћинстава, а изграђено је и око 30 километара атмосферске канализације.

Од свог оснивања предузеће је интензивно радило, превасходно на унапређивању квалитета пружених услуга својим потрошачима. Како би се унапредила сарадња између предузећа и потрошача, у децембру 2016. године спроведено је испитивање о задовољству водоснабдевањем а резултати испитивања су показали да је досадашња комуникација са потрошачима на високом нивоу. Такође, овим испитивањем дошло се до сазнања која сугеришу у којим сегментима квалитет услуга треба да се побољша. На основу раније спроведених истраживања и добијених резултата, ЈКП „Водоканал“ је увидео потребу и већ у току 2015. године увео праксу месечног очитавања водомера потрошача, што се у претходној 2016. години показало као веома позитивна промена у виду смањења броја рекламација на рачуне.

У текућој години, поред завршетка реконструкције старе зграде фабрике воде „Јарош“ и завршетка изградње канализације отпадних вода у МЗ "Горња Варош", план је да се изгради цевовод који ће спојити насељена места Лугово и Стапар. Вредност планираних радова изградње доводника је око 90 милиона динара, од укупног износа део средстава у висини од 50% ће бити издвојен из програма KFW банке, 25% учешћа имаће Град Сомбор и са 25% ће учествовати ЈКП "Водоканал" Сомбор. У плану је да се изграде резервоар са бустер станицом у Светозар Милетићу, као и резервоар са бустер станицом у Стапару из средстава које ће обезбедити Покрајина.

Ко је на мрежи: 118 гостију и нема пријављених чланова