АПАТИН ЗАРАЖЕНО ПОДРУЧЈЕ ПТИЧИЈИМ ГРИПОМ, СЕЛА ОВЕ ОПШТИНЕ УГРОЖЕНА ЗОНА

 

Научно ветеринрски Институт из Новог Сада утврдио да је код два угинула лабуда пронађена на Дунаву код пристана у Апатину, 24. јануара, узоркован вирус птичијег грипа типа H5N8, а референтна лабораторија Специјалистичког Инситута у Краљеву потврдила је овај налаз. Апатин је проглашен зараженом зоном а села ове општине угроженом зоном. Према речима Георга Гусмана, републичког ветеринарског инспектора за Западнобачки округ, за сада нема никаквих индиција да је овај вирус заразан за људе, већ само за птице, а код домаће живине патки, гусака, кока, ћурки, у општини Апатин није примећен и пријављен ниједан случај који би указивао да је дошло до преноса вируса. Надлежни упозоравају власнике живине да пооштре мере заштите како живина не би дошла у контакт са дивљим птицама.

Лабудове су ветеринарској инспекцији пријавиле “Војводинашуме”, а Ветеринарска инспекција Западнобачког округа, одмах их је послала у референтне установе у Нови Сад и Краљево.

- Лабудови нису прстеновани што може да указује да су домаћег порекла, а да су евентуално птице приликом миграције у неком контакту пренеле заразу. Власницима живине, посебно фарми којих у општини Апатин има доста, се препоручује да предузму биосигурносне мере, односно да заштите живину од спољних утицаја, мрежама или другом заштитом, како живина не би дошла у контакт са дивљим птицама, каже Георг Гусман, републички ветеринарски инспектор за Западнобачки округ.

Инспекција посебно апелује на власнике живине да сваки сумњив случај пријаве надлежној ветеринарској станици или инспекцији.

- Уколико власници примете већи степен угинућа или побољевања живине, са симптомима да куњају, не једу, не пију воду, треба да се јаве надлежним ветеринарским службама. Појединачно угинуће на фармама није алармантно, али у просеку, ако на 100 комада живине оболи или угине већи број, на пример, десетак, то је већ озбиљан  знак да се зову ветеринарске службе, наводи Гусман.

Он додаје да је месо живине у легалном промету без опасности да се купује и конзумира.

- Живина из свих легалних објеката за њено држање пролази редовну здраствено-ветеринарску заштиту и вакцинацију по закону. Уколико су неки власници избегли ову обавезу, саветује се да што пре вакцинишу своју живину, каже Гусман. Он још наводи да уколико се вирус прошири на неке фарме, инспекција их уништава, а држава валснике обештећује тржишном ценом живине на дан угинућа.

    Ко је на мрежи: 115 гостију и нема пријављених чланова