ПОДАЦИ КАЖУ: ВИШЕ СОМБОРАЦА УМИРЕ ТОКОМ ЗИМЕ

 

Број умрлих током децембра и јануара у Сомбору већи је за трећину у односу на просек осталих месеци током године.

- У децембру је било 88, а у јануару, до 26. јануара,  85 умрлих у Сомбору и 15 сомборских села. Просек током осталих месеци је између 50 и 60 умрлих ван здравствене установе, јер мртвозорничка служба коју је организовао град Сомбор, надлежна је само за смртне случајеве ван здравствених установа, каже др Светлана Холцер Вукелић, координаторка мртвозорничке службе у Сомбору.

Хладно време не прија, пре свега срчаним болесницима.

- У овим хладним месецима много је више случајева акутних инфаркта срца, јер се због хладног времена сужавају крвни судови. Нажалост један проценат, негде чак до 40 посто, прве презентације акутног инфаркта срца јесте акутни срчани застој. Тако и хитна помоћ има већи број реанимација, каже др Холцер–Вукелић.

Угрожена категорија становништва су и стари изнад 80 година.

- То су углавном лица која већ имају хронична обољења и нажалост њихово опште здравствено стање погоршано је респираторним инфекцијама, грипом, прехладама", каже др Холцер–Вукелић.

- Просечна старост становништва у Сомбору је 44 године а старији од 65 година чине петину од укупног броја становништва. Обзиром на то, водећи узрок смртности су кардиоваскуларне болести које су подложне тим сезонским варијацијама и  углавном старији од 65 година умиру више у хладнијем периоду године, каже др Јадранка Боснић Врањеш из Завода за јавно здравље у Сомбору. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 74 гостију и нема пријављених чланова