САКУПЉАЊЕ ЈЕЛЕНСКОГ РОГОВЉА У ЛОВИШТИМА "ВОЈВОДИНАШУМА" ПРОТИВЗАКОНИТО

 

Сакупљање и одношење одбаченог јеленског роговља из државних ловишта посебне намене “Козара“- Бачки Моноштор и „Апатински рит“-Апатин, којима газдује ЈП“ Војводинашуме“, представља неовлашћено отуђење и противзаконит промет делова дивљачи које је у власништву ЈП “Војводинашуме“, стоји у допису овог предузећа.

Дивљач, трофеји дивљачи, месо и кожа дивљачи, као и одбачено јеленско роговље, власништво су ЈП“Војводинашуме“. Сваки неовлаштени улазак и боравак у ловишту ,, Козара“, и ,,Апатински рит“, скупљање одбаченог роговља, узнемиравање дивљачи и ремећење реда у државним ловиштима посебне намене, сматраће се као противзаконито деловање, поручују из "Војводинашума".

Припадници ловочуварске службе ЈП “Војводинашуме“ су овлашћени да спречавају незаконито скупљање, промет и отуђење одбаченог јеленског роговља и њихову продају без порекла на нелегалном тржишту, а против сваког лица које неовлаштено отуђује роговље биће поднете све законом прописане мере, кажу у овом предузећу.

Штета коју због ове, релативно нове врсте крађе претрпе “Војводинашуме”, достиже и три милиона динара годишње, каже помоћник директора за ловство и рибарство ЈП ,,Војводинашуме“ Бранислав Станков.

- О томе колике је размере крађа рогова достигла, најбоље илуструје то што смо за новац, који бисмо добили продајом украдених рогова, могли да обезбедимо храну за дивљач у свим нашим ловиштима за годину дана, каже Станков.

“Војводинашуме” газдује са укупно 17 ловишта, у којима гаје више од 10.000 јединки крупне дивљачи, а у осам ловишта гаје 5.802 грла јеленске дивљачи, што је готово 80 одсто фонда ове дивљачи у Србији.

- Природни циклус живота јелена, такав је да они сваке године од 15. фебруара до 15. марта одбацују “старо” роговље и тада почињу да им ничу нови, богатији рогови, који су у пуној лепоти крајем јула и почетком августа. Закон је савршено јасан, јер је одбачено роговље јелена које гајимо у нашим шумама, искључиво власништво нашег предузећа, па се крађа рогова третира исто као ловокрађа и рибокрађа. Појавили су се, међутим, пре две године, појединци који откупљују одбачено роговље, али не од нас, као легалних власника, већ од оних који илегално улазе у ловишта и краду их, прича Станков и додаје да откупљивачи користе одређене “рупе” у прописима и извозе рогове у Кину.

Овај проблем, најизраженији је управо у ловиштима, где “Војводинашуме” имају највише јеленске дивљачи,а то су “Козара” код Бездана и “Апатински рит”, која имају велику површину, нешто мању од 19.000 хектара, тако да их је тешко обезбедити чуварском службом.

– У ловиште  уђе и по 20 људи са батеријским лампама, распореде се у “стрлеце” и почињу да “чешљају” и купе рогове, пажљиво пазећи да вредност прикупљених рогова не буде виша од 10.000 динара, јер се у случају да их надлежни органи ухвате у овом послу, то третира као крађа мале вредности, објашњава Станков.

Он додаје да сви производи од дивљачи, месо, кожа, па и роговље, легално могу да се извозе само уз одговарајућу докуметацију, односно, сертификат о пореклу и остале документе ветеринарске инспекције.

    Ко је на мрежи: 46 гостију и нема пријављених чланова