"ЧИСТОЋА" ЗАВРШИЛА ГОДИНУ У ФИНАНСИЈСКОМ ПЛУСУ

 

Ако је судити по ономе што се могло чути на конференцији за медије уприличеној у Јавном комуналном предузећу „Чистоћа”, резултат пословања сомборских комуналаца у минулој години би требао, након детаљног свођења рачуна, да буде позитиван. Томе је, по речима директора Николе Пајића допринела чињеница да је проценат наплате био чак 95 одсто. Како каже, одличан проценат наплате је произишао и из новог модела организације, пошто су корисницима у селима су изашли у сусрет помоћу мобилних благајни, па мештани одношење смећа могу да плате без провизије.

- Одређене социјалне категорије имају право на бесплатну услугу одношења смећа, за шта су средства обезбеђена кроз градски буџет. Трећу годину за редом, акцију „Месец чистоће” организујемо и у селима и наишла је на добар одзив, тако да је ниво услуге и ту изједначен са градом. Прошле године није било поскупљења услуга и тако ће бити и у овој години. Цене наших услуга нисмо мењали од августа 2015. године. Заокружен је и процес улагања у депонију, која сада може да буде на услузи у свим временским условима – сумирао је рад у протеклом периоду Пајић.

Сомборци муку муче са псима луталицама, а Пајић је најавио дефинитивно решавање тог проблема, пошто се очекује да све административне процедуре око почетка рада новоизграђеног азила буду окончане у наредних неколико дана.

- Успели смо да завршимо технички пријем објекта и употребна дозвола је 30. децембра 2016. године коначно постала правоснажна. Одмах након новогодишњих празника упутили смо Управи за ветерину захтев за регистрацију азила, са свим потребним документима и очекујемо да за неколико дана добијемо позитиван одговор. То значи да ће бити решен велики проблем и да ће зоохигијенска служба за неколико дана моћи да настави са радом. У објекат је уложено 15 милиона динара, од којих је локална самоуправа дала 10,5 милиона, а „Чистоћа” 4,5 милиона. Предузеће је уплатило и половину добити од око 5,5 милиона динара у градски буџет - казао је Никола Пајић.

Сомборски комуналци су у своје овогодишње планове као агенду уцртали и ново улагање у основна средства у висини од 300.000 евра, углавном у механизацију и возило за одвоз отпада, како би још успешније организовали традиционалну акцију „Месец чистоће”. Очекује се и одговор на два прекогранична пројекта са Мађарском и Хрватском у вредности од више стотина хиљада евра. Пајић је најавио да ће од марта сви корисници услуга на веб сајту „Чистоће” моћи да виде своју аналитичку картицу, односно стање рачуна, али и изнео мишљење да се кол-центар показао корисним јер је учинио ефикаснијим решавање проблема грађана.

О детаљима улагања у побољшање инфраструктуре на градској депонији говорио је Миленко Вулиновић, технички директор ЈКП „Чистоћа”, који је објаснио да сада смеће може да се одлаже по свим временским условима, без бојазни да ће се нека машина заглавити.

- На депонији смо саградили пут и истоварну рампу, хангар за радне машине, дакле побољшана је инфраструктура, па можемо да обавимо и неке оправке на механизацији на лицу места. Урадили смо преглед дивљих депонија на територији града и забалежено их је 17.

Направили смо елаборат за пројекат чија је вредност 3,3 милиона евра и планирамо да га упутимо на конкурсе европских и републичких фондова. Пројекат се тиче рекултивације дивљих депонија, односно њиховог коначног уклањања - казао је Миленко Вулиновић и навео да је прошле године прикупљено преко 500 тона секундарних сировина, од којих је највећи део већ продат. Вулиновић је додао да се очекује и модернизација прераде секундарних сировина, поготово уколико се оствари прекогранични пројекат са Хрватском. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 72 гостију и нема пријављених чланова