УКЉУЧИВАЊЕ РОМСКЕ ДЕЦЕ У ПРЕДШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ

 

Анамариа Вичек, државни секретар Министарства шросвете, науке и технолошког развоја посетила је Црвени крст Сомбор, ОШ „Братство-јединство“ и ОШ „22. oктобар“ у Бачком Моноштору, како би са партнерима Министарства, утврдила како се поједини пројекти на локалном нивоу реализују. Сврха посете реализоване у петак, 3. фебруара, била је обилазак школа у којима се образују деца ромске нациооналности, као и деца осетљивих  група у образовању. Министарство просвете пројекте  наведених група деце у Сомбору реализује у сарадњи са Црвеним крстом Сомбор и Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу.Вичек је изразила задовољсто сарадњом са сомборским Црвеним крстом и најавила нови пројекат  у области предшколског образовања и васпитања.

- Сваки пут када радимо заједнички пројекат или пројекат везан за  било коју област у образовању и васпитању изузетно је значајно да с времена на време идемо на терен и да видимо како ствари функционишу Неке сзтвари водимо ми као Министарство, неке ствари радимо у сарадњи са Црвеним  крстом, Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу и УНИЦЕФ-ом.  И у претходном периоду смо имали неке заједницчке пројекте, а ове године улазимо у један велики пројекат који се односи на  предшколско образовања и то на укључивање ромске деце у предшколско васпитање и образовање  у што ранијем узрасту. У том пројекту рачунамо на Црвени крст, тако да је значајно да  упознам људе који су од стране Црвеног крстга укључени у ове активности и да се договоримо  како ћемо надаље радити – казала је Вичек.

Антонио Ратковић, заменик градоначелнице града Сомбора је, на састанку са секретаром навео податке који се односе на заступљеност Рома на територији Града Сомбора.

- Сомбор је на последњем  попису становништва имао  85 хиљада становника, од којих су се 1015 становника изјаснили као припадници ромске националне мањине. Највише Рома, око 700, живи у Бачком Моноштору. Када је о пројектима реч, поносимо се пројектом „Отворени вртић“ који је на почетку обухватао око шест одсто ромске деце, а сада 95 одсто деце иде у вртић – казао је Ратковић. Састанку у Црвеном крсту Сомбор присуствовао је и Немања Сарач, члан Градског већа за област културе и образовања, а испред Црвеног крста Војводине секретар Лидија Риц Рихтер и Биљана Клипа, секретар сомборског Црвеног крста.

Састанку је присуствовао и Борислав Станичков, начелник Школске управе са саветиницима, као и начелници ресорних Одељења Градске управе града Сомбора.

    Ко је на мрежи: 45 гостију и нема пријављених чланова