НСЗ: ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О УЧИНКУ ЗА 2017. ГОДИНУ

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић потписали су Споразум о учинку НСЗ за 2017. годину. Како је након потписивања нагласио Мартиновић, свих 26 тачака овогодишњег Споразума о учинку даје задатак Националној служби који је захтевнији у односу на претходну годину.

Када је у питању реализација плана из 2016. године, директор НСЗ је истакао да је мерама активне политике запошљавања била обухваћена 131.000 незапослених лица, што је план и за ову годину.

„Прошле године у активне мере укључили смо 146.000 лица, што је знатно изнад плана. Од овог броја, у различите мере запошљавања било је укључено 8.200 особа са инвалидитетом. Када је у питању конкретан учинак пласирања средстава НСЗ, 22.600 лица било је укључено у различите врсте обука или се запослило уз помоћ подстицаја које пружамо незапосленима и послодавцима. Готово у свим програмима имали смо већу реализацију у односу на задати план. Ипак, постоје и програми који нису остварили стопостотни учинак, а то су углавном они које се односе на мере за особе са инвалидитетом. Мера која је прошле године дала добар резултат је субвенција зарада за особе са инвалидитетом. Имали смо план да у меру укључимо 350 ОСИ без радног искуства, а укључили смо око 450“, истакао је Зоран Мартиновић.

Међутим, интересовање послодаваца за друге програме који омогућавају запошљавање ОСИ, попут персоналног асистента за ОСИ на радном месту или опремање и прилагођавање радног места, није дало очекиване резултате. По речима директора НСЗ, годинама се реализује само око 50 одсто од предвиђеног плана.

С обзиром да је у протеклој години од 71.000 пријављених потреба за радницима чак 10.000 остало непопуњено, директор НСЗ рекао је да ће се у овој години радити више на припреми незапослених лица кроз различите обуке и мотивацију да прихвате понуђени посао, али и утицати на послодавце да подигну ниво услова рада.

„Влада Републике Србије доделила је значајна средства за подстицање запошљавања у овој години“, истакао је министар Вулин и додао да се Споразумом Национална служба обавезала да ће кроз активне мере запошљавања потрошити 95 одсто додељених средстава. У односу на прошлу годину, важна новина је увођење нових угрожених категорија на тржишту рада и субвенција за запошљавање деце палих бораца, жртава трговине људима и жртава породичног насиља.

„Влада Републике Србије ће заједно са НСЗ учинити све да амбијент у којем се људи запошљавају постане, видљивији, бољи и једноставнији. И прошле и ове године настављамо да олакшавамо услове за послодавце који запошљавају, тако што смо повећали износе подстицаја за око 20 одсто за поједине категорије незапослених“, рекао је Вулин.

Министар је нагласио да ће се посебно водити рачуна и обезбедити и додатна средства за обуке за познатог послодавца, ако буде потребно.

    Ко је на мрежи: 84 гостију и нема пријављених чланова