СОМБОРСКИ ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ ДОБИО СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН

 

Поводом Дана државности Србије, Сретењски орден првог реда добили су Српска академија наука, Матица српска и Педагошки факултет у Сомбору. Година јубилеја у којој су обележена два века пресељења прве учитељске школе Препарандије из Сент Андреје у Сомбор је за нама, а Сретењски орден је још једна потврда да је значај Педагошког факултета у Сомбору јединствен када говоримо о образовању учитеља. Ова високошколска установа је прва почела да образује учитеље у Србији, а за две стотине година овде су знање стекли , Исидора Секулић, Јован Дучић, Јоаким Вујић и друга значајна имена српске историје. Декан Жељко Вучковић каже да га је орден пријатно изненадио.

"Могу да кажем да је ово признање не само традицији која траје већ двеста година, већ и свим напорима које чинимо на Педагошком факултету, да покажемо да смо достојни духа и мисије српске учитељске школе Препарандије и њеног утицаја у српској науци, просвети и култури", рекао је Вучковић.

"Сматрам да и требамо да будемо емотивни када је у питању факултет овог типа, који се бави пре свега хуманизмом у свом позиву, али не смемо да дозволимо да емоција надвлада трезвеност и зато овај факултет добија ову награду као част и надахнуће ове двовековне традиције, али истовремено је то и доказ квалитета који се одвија на овом факултету, као и доказ ио признање онима који раде на овом факултету данас", додаје проф. др Саша Марковић.

Педагошки факултет у Сомбору на основним, мастер и докторским студијама похађа преко шест стотина студената. Прошле године факултет је доделио бесплатне школарине студентима прве године, а тако ће бити и ове јесени. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова