ГРАД КУПУЈЕ ПАРЦЕЛУ "АГРОСАВЕЗА", КАКО БИ ПРЕСЕЛИО БУВЉАК

 

Да ли због недавно усвојеног правилника о раду локалног парламента или нестрпљиво ишчекујући државни празник, али и Дан града 17. фебруар, тек одборници сомборске Скупштине су на седници која је одржана у уторак, 14. фебруара били више него екседитивни. Мада сам дневни ред није био мали, представници народне воље су своју дужност, започету у девет сати ујутро, опослили већ до поднева, уз једну паузу.

Као што се и очекивало, седница је започела захтевом опозиције, оличене у коалицији окупљеној око Демократске странке, да се у дневни ред уврсти и тачка по којој би тема била расправа о пословању предузећа у власништву града, али је вољом скупштинске већине предвођене коалицијом окупљеном око Српске напредне странке, овај захтев одбачен. Почетак је наговештавао бурну сесију, а обележили су га сукоби супротстављених страна око прве тачке усвојеног дневног реда, везане за имовинску аквизицију града, односно куповину земљишта и објеката некдашњег друштвеног предузећа „Агросавез“, које се налази на самом изласку из града у правцу Стапара.

Градско веће је предложило да се усвоји понуда фирме „ЕМ Комерц“ из Бачке Тополе, која је предвидела да локација некадашњег „Агросавеза“ на Стапарском путу постане власништво Града, за ште је бачкотополска фирма тражила 55 милиона динара. Овакав предлог су „на нож“ дочекали одборници опозиције. Најгласнији су били одборник Нове странке Милан Миланко, који је овакву аквизицију назвао отвореном пљачком буџета, зарад стварања црних фондова намењених скорим изборима, док је лидер сомборских демократа Синиша Лазић куповину 1,5 хекатара плаца и два објекта од којих је један изграђен без грађевинске дозволе, окарактерисао као потпуно нерезонско и лишено сваке здраве економске логике, уједно позивајући представнике владајуће већине да предлог повуку, а парцелу намењену кванташкој пијаци прибаве кроз процес јавног позива.

По већ устаљеном обичају њима се у полемици супротставио само један представник владајуће већине, заменик председника Скупштине, Миодраг Мића Секулић, који је опозиционе примедбе назвао некоректним и неутемељеним, уједно указујући да ће овом намераваном аквизицијом Град доћи у посед једне од тренутно најбољих локација у граду. Само гласање је очекивано дало Секулићу за право, па ће објекат који је својевремено, пре десет година, кроз процес приватизације плаћен 17 милиона динара, ускоро постати власништво Града.

Потребу куповине земљишта и објеката образложио је члан Градског већа задужен за комуналну област Мирослав Ковачић рекавши да је план градске власти да се дефинитивно реши питање садашњег бувљака - пијаце Вашариште, које се налази у непосредној близини Хиподрома, и то тако да се пресели на локацију „Агросавеза“, чиме би се добила могућност организовања и праве Кванташке пијаце, али и некада чувених сомборских вашара. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 54 гостију и нема пријављених чланова