„Инфраструктура железнице Србије“: РАМПЕ ВРАЋЕНЕ НА ИНИЦИЈАТИВУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

 

У нашу редакцију стигло је саопштење „Инфраструктура железнице Србије“ а.д., у којем надлежни из овог предузећа појашњавају зашто је дошло до скидања па враћања рампи на пружном прелазу код Буковачке железничке стаице и на прелазу у Кљајићеву. Саопштење преносимо у целости:

Услед смањене фреквенције железничког саобраћаја, на подручју Сомбора и околине, демонтирани су полубраници у појединим станицама, јер су то неопходне мере, које су у складу са Законом о безбедности и интероперабилности железничког саобраћаја. О свим предузетим мерама „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. је обавестила све надлежне општинске службе, које су у обавези да заједно са Управљачем јавне железничке инфраструктуре, испуни све услове и обавезе за безбедно одвијање, како железничког, тако и друмског саобраћаја. Надлежне општинске службе, као Управљачи пута, су до сада, друмску сигнализацију ускладиле са постојећом железничком сигнализацијом и то у станицама: Буковачки Салаши, Кљајићево, Скендерово, Љутово, Палић, Стражара 104, Стражара 107 и Сонти. На овај начин, омогућено је безбедно одвијање саобраћаја, у складу са важећим железничким правилницима и прописима.

Иако је „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. предузела све неопходне мере, када је у питању измена начина осигурања путног прелаза, на молбу локалне самоуправе, на два путна прелаза враћени су механички и полуаутоматски систем за обезбеђење. Механичким путним прелазом у Буковачким салашима, рукује саобраћајно особље, а полуаутоматским путним прелазом у Кљајићеву, који је враћен у функцију, управља отправник возова из станице Кљајићево.

Скидањем браника или полубраника, односно измена у начину осигурања путног прелаза, ни на који начин не утиче на безбедно одвијање саобраћаја. Сваки путни прелаз је обезбеђен друмском сигнализацијом, која упозорава учеснике у саобраћају да наилазе на место где пут прелази преко пруге. Напомињемо, да је по Члану 100 Закона о безбедности саобраћаја на путевима, возач друмског возила дужан да пропусти шинско возило. Такође желимо да нагласимо, да је највећи број несрећа евидентиран управо на путним прелазима, обезбеђеним браницима или полубраницима, услед бахатости возача друмских возила.

У циљу превенције несрећа на путним прелазима и подизању нивоа свести свих учесника у саобраћају, „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. као друштвено одговорно предузеће, покренуло је акцију „Опрез! Изабери живот!“, намењену деци млађег школског узраста. Циљ мултимедијалне презентације је да се деца кроз интерактивну комуникацију, упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања у близини пруге и на путним прелазима. Акција је кренула је од града Чачка, 21. октобра 2016. године и намера нам је да се обиђе што већи број градова и места, првенствено, где је заступљен железнички саобраћај. Сама акција је подржана од међународне организације ИЛКАД, чији је „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. равноправан члан, а која се бави медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима. . Научна истраживања и статистички подаци, недвосмислено показују да је овај вид едукације  код најмлађих, једини прави начин за разумевање потенцијалних опасности, као и прихватање чињенице, да је само „Правилно понашање – Безбедно!“, стоји у допису „Инфраструктура железница Србије“ а.д.

    Ко је на мрежи: 115 гостију и нема пријављених чланова