НЕДОВОЉАН БРОЈ ПАРКИНГ МЕСТА У ГРАДУ! БЕСПЛАТНО ЗА ТРУДНИЦЕ САМО У ЧЕТИРИ УЛИЦЕ

 

ЈКП „Паркинг сервис Сомбор” било је прво предузеће у земљи које је покренуло акцију „Бесплатно за труднице” и на тај начин помогло будућим родитељима да током девет месеци не морају да брину где остављају аутомобил. На тај начин се, како је навео тадашњи директор Александар Пиља, предузеће укључило у борбу против беле куге. Одлука о додељивању бесплатних паркинг карата за све зоне нашим суграђанкама које су у благословеном стању донета је октобра 2008. године и у новембру исте године заживела је акција која траје већ осам и  по година. Јубиларна, хиљадита трудничка налепница за бесплатно паркирање додељена је у септембру 2013. године.

Ових дана на друштвеним мрежама будуће мајке често дискутују на ову тему, јер је Надзорни одбор овог предузећа донео одлуку да ограничи бесплатно паркирање на само четири улице (Мирна, Аврама Мразовића, Соње Маринковић и Војвођанска - код болнице), уместо, као раније, за све зоне. Труднице су истакле да то није велика помоћ јер се у тим улицама ретко може наћи слободно место, а њихово одредиште нису само Дом здравља или Општа болница, јер труднице, баш као и родитељи мале деце, имају потребу да паркирају на много места у граду.

- Труднице чим добију трудничку књижицу могу поднети захтев за издавање бесплатне паркинг карте. Некада се деси да забораве на ову могућност па поднесу захтев касније. Ми им изађемо у сусрет и одобримо, па тако, као и породиље, имају бесплатан паркинг. Због смањеног броја паркиралишта у граду, односно реновирања Трга  Косте Трифковића, на којем смо имали 96 паркинг места, изгубили смо велики део прихода, а пошто смо самофинансирајуће предузеће и нисмо на буџету града, Надзорни одбор је 2015. године донео одлуку да ревидира паркинг за труднице и да га органичи на само четири улице. О томе су тада говорили и одборници на седницама Скупштине града. Предложићу на пролеће Наџорном одбору да врати стару одлуку и да труднице поново имају  бесплатан паркинг који  важи са све зоне - казала је директорка Гордана Вуловић.

Од  почетка акције до сада је издато 1.669 трудничких налепница. Уз захтев за издавање бесплатне паркинг карте за труднице потребно је доставити фотокопије: личне карте, саобраћајне дозволе, књижице за труднице, личне карте супружника или венчаног листа (ако је саобраћајна дозвола на име супруга).

УСКОРО ИЗГРАДЊА НОВОГ ПАРКИНГА

- У граду тренутно има 1.140 паркинг места, што није довољно, јер је већи прилив возила у град него што је био раније. Урадили смо пројектнотехничку документацију за напуштену зграду „Прокупца” на Венцу, која је у власништву града и у којој бисмо направили паркинг са више од 80 паркинг места. Такође, пребацили бисмо и  службу депоа на ово место. Град нам је изашао у сусрет и расписао је јавну набавку, те одабрао извођача. Пројектом не тражимо новац од града, већ конкуришемо и уколико све буде ишло како треба, до краја године би паркинг могао да буде завршен. Наша процена је да пројекат кошта 20 милиона динара, а обавеза приликом конкуса за средства је да обезбедимо 20 одсто. Од града је у буџету за ту сврху опредељено 5 милиона динара за субвенцију - објаснила је директорка „Паркинг сервиса Сомбор”.

БАХАТО ПАРКИРАЊЕ

Тренутно у граду постоји свега 37 паркинг места за особе са инвалидитетом. Број захтева за издавање паркинг карти варира, а у овом моменту има 230 активних паркинг карти за особе са инвали-дитетом. Уз захтев за издавање бесплатне паркинг карте за особе са инвалидитетом потребно је доставити фотокопије: личне карте, саобраћајне дозволе, решења о степену инвалидитета, личне карте старатеља особе са инвалидитетом и доказа о старатељу особе са инвалидитетом.

- Свакодневна је ситуација да се на места обележена за особе са инвалидитетом  паркирају возила која немају налепницу. Због тога често имамо примедбе од особа са инвалидитетом, јер су они тада принуђени да паркирају на неком другом месту и морају да плате доплатну карту. Уколико успемо да повећамо укупан број паркинг места, повећаћемо и број пакинг места за особе са инвалидитетом. Уклањање возила можемо да радимо само по налогу комуналне инспекције и саобраћајне полиције, тако да тренутно ниједно возило не смемо да подигнемо док немамо налог. Раније смо могли да уклонимо возила која су непрописно паркирана на местима за особе са инвалидитетом, као и са зелених површина. Пре 2013. године имали смо бар две-три интервенције
дневно, односно 300-400 возила смо подизали годишње, а сада је тај број смањен на мање од 100 возила годишње. Данас где год да кренете можете  да напишете налог за погрешно паркирање, поготово у улицама Самка Радосављевића, Војвођанској, Петра Драпшина, Београдској... Писала сам и градоначелници примедбу на рад комуналне полиције, јер не сматрам да је оштећен само „Паркинг сервис Сомбор” зато што губи приходе од наплате накнаде за одношење возила, него исто толико губи и град, јер је мандатна казна пет хиљада динара - казала је директорка овог предузећа.

(НЕ)БЕЗБЕДНОСТ И (НЕ)ПРЕГЛЕДНОСТ

Према речима Гордане Вуловић, „Паркинг сервис Сомбор” наплаћује паркинг и на такозваном „поповском” плацу у Улици Николе Вукићевића. Овај паркинг запослени редовно насипају туцаником, али, како је истакла, на овом месту за сада не могу пуно инвестирати.

-  Започели  смо  разговоре  са  представницима Српске православне црквене  општине, пошто они у дужем временском периоду немају намеру да ту нешто раде. Ми бисмо избетонирали овај простор, ставили ограду и осветљење. За све то смо добили сагласност Црквене општине, али још увек нам фали сагласност епархије коју град тражи и без које не можемо да кренемо у инвестицију. Проблем је, наравно, и зграда „Ренесанса”, која је опасна за безбедност возила - казала је директорка Вуловић.

Код Средње техничке школе и ОШ „Братство-јединство” аутомобили су често паркирани око пешачког  прелаза. Због тога пешаци и возачи немају добру прегледност, па се често дешава да неко истрчи пред аутомобил.

- Савет за безбедност саобраћаја, чији сам и ја члан, има предлог који ће највероватније бити реализован ове године, да се поставе заштитне ограде и стубићи, као и светлећа хоризонтална упозоравајућа сигнализација, како би се овај проблем решио - казала је Вуловићева. (Сомборске новине)

    Ко је на мрежи: 93 гостију и нема пријављених чланова