У СОМБОРУ ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА НАЛЕД-а

 

У Сомбору је јуче (23. фебруар 2017. године) одржана седница Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, испред Града домаћина и као члан УО истакла је да је Сомбор као локална самоуправа већ дуги низ година члан НАЛЕД –а, те да постоје велике предности  чланства Града Сомбора у оваквој ораганизацији.

„Сматрам да су изузетно важни  реформаторски циљеви и циљеви у области економског развоја које НАЛЕД као организација има и који су  значајно допринели и да се ставови министарстава и Владе Републике Србије реализују у сарадњи са овом организацијом, а на основу постављених циљева и остварених резултата НАЛЕД-а. Прошле године смо,  што на неки начин можемо приписати заслузи НАЛЕД-а, а у сарадњи са министарствима, успели да  успоставимо  електронску грађевинску  дозволу, убрзали  процедуре административних поступака. Постоје и друге  инцијативе за које сматрамо да ће за локалну самоуправу бити важне, а то је да постане  јавни сервис  доступан грађанима. На  тај начин ће се убрзати и олакшати како привредни и економски развој,  тако и живот грађана“,  истакла је пре почетка седнице Голубовић и додала да ће се са члановима УО НАЛЕД-а  састати и неколико сомборских привредника, а све у сврху повезивања  како локалне самоуправе са привредом - тако и са организацијама које раде у  циљу економског развоја.

Председник УО НАЛЕД- а Горан Ковачевић је навео да је основни задатак ове невладине организација  да помогне  да се створе што бољи услови за привређивање.

„Сматрамо да будућност ове  земље јесте  у привредном развоју. Добро је што су чланови  НАЛЕД-а  и  невладине и привредне организације, као и локалне самоуправе.  Желимо да обиђемо Србију, да видимо локлане прилике, да помогнемо онолико колико можемо“, казао је Ковачевић и захвалио се градоначелници Сомбора на организацији састанка Управног одбора. Ковачевић се градоначелници Сомбора захвалио и на „озбиљном преданом учешћу у заједничким пословима“.

„Пре свега  зато што још увек у нашој земљи постоји једно зазирање од јавног посла у смислу да људи нису сигурни да ли ће баш њихове активности бити довољно добре и да ли ће имати неке резултате. Због тога нам је изузетно битно да имамо добру сарадњу са локалним самоуправама,  јер без сарадње са локалних  самоуправа  и привреде нећемо имати никакав дугорочни резултат“, истакао је Ковачевић.

Виолета Јовановић, извршни директор НАЛЕД-а говорила је о интерном  финансијском извештају  за 2016. годину, плану рада и календару активности у 2017. години.

Као најзначајнији резултати и допринос реформама у 2016. години наведени су: увођење е-дозволе у Србији – од 53.000 захтева решено је 95 одсто, од којих 80 одсто позитивно.

Други по значају је допринос унапређењу конкурентности Србије у међународним оквирима – скок на 47 позицију Doing Business liste за 2017. годину, као и напредак од 103 места у области грађевинских дозвола.

Значајни резултати су остварени и у сузбијању сиве зоне, унапређењу закона о државном премеру и катастру, стечају и у другим областима.

У 2017. години планови рада  су разврстани  по приоритетима. Први приоритет је регулаторна реформа и то пре свега реформа грађевинских дозвола (постоји  иницијатива за реформом катастра и пројекти обуке за е-дозволе, кол центар и унапређење подзаконских аката), Е-управа сива економија и друго.

Други приоритет којем ће се  посветити НАЛЕД  јесте локални развој и трећи се односи на рад на расту организације, односно развоју чланства. Речено је да ова организација тренутно има 280 чланова, а циљ је да до краја 2017. године има 300 чланова.

Седници УО НАЛЕД-а присуствовали су потпредседници УО:  Драгана Чукић, испред Удружења инжењера консултаната Србије, Станка Пејановић, генерална директорка компаније „Горење“ и Владан Васић, градоначелник Пирота, као и чланови Александар Ружевић, генерални директор Кока Кола Србија и Дејвид Литго, председавајући етичког комитета.

    Ко је на мрежи: 38 гостију и нема пријављених чланова