СЕЈДИНОВИЋ: ВЛАСТ ДЕЛИ БУЏЕТСКИ НОВАЦ ПОДОБНИМА И МЕДИЈИМА КОЈИ КРШЕ КОДЕКС

 

Председник Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић оценио је да начин на који власт расподељује новац медијима јасно показује да је одлучила да обесмисли систем конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања.

"Не само да се новац додељује медијима блиским власти, него и медијима који на најдрастичнији начин крше Етички кодекс и служе за прогон политичких неистомишљеника", рекао је Сејдиновић агенцији Бета и додао да су најновији примери такве расподеле средстава забележени у Сомбору и Кикинди.

Додао је да се буџетски новац додељује непознатим медијским кућама, што, како је оценио, може да указује и на финансијски криминал, због чега је неопходно да Државна ревизорска институција контролише тај процес.

"Грађани треба да буду свесни да се њихов новац крчми да би медији радили супротно њиховим интересима", упозорио је Сејдиновић.

Он је позвао новинарска и медијска удружења и међународне организације и организације цивилног друштва да прате овај процес и да реагују на многе неправилности.

Сејдиновић је рекао да треба да се размотри и могућност подношења кривичних пријава против чланова комисија који доносе такве одлуке.

Комисија у Сомбору одлучила је да трећину средстава додели медијима који нису из тог града, попут Дневника, Србије данас и Српског телеграфа.

Портал СО инфо је објавио да су новац на конкурсу добили и "медијски анонимуси, као што су предузећа Интернет група из Београда и Фабрика слова из Петроварадина".

"Невероватно звучи чињеница да су одобрена средства за пројекат који је пре непуне две године успешно реализовао СО инфо портал", навео је тај портал. (Бета)

Верујемо да се већина Сомбораца не информише путем медија који су добили огромне суме новца из буџета града, а за неке "медије" које ће Сомбор финансирати новцем из градске касе, чак ни радници који имају двоцифрени стаж у медијима нашег града нису ни чули.

Овогодишњом расподелом новца за медије у нашем граду прекршен је Закон о јавном информисању, према којем медијска кућа по једном пројекту не може добити више од 5%, од укупне своте новца која се дели по конкурсу. Изражено у бројкама, конкурс за медије у Сомбору ове године је био расписан на 12 млиона, а пет одто од ове суме је 600.000 динара. Насупрот закону, одобрене суме за добар део медија су дупло већи од прописаних, што можете видети ОВДЕ. Ово нажалост није први пут да је локална власт у Сомбору прекршила Закон о јавном информисању, јер је исто учињено и на конкурсу за финансирање медија 2014. године.

    Ко је на мрежи: 115 гостију и нема пријављених чланова