ОД ДАНАС ПОСЛОВИ ОВЕРЕ ПОТПИСА, РУКОПИСА И ПРЕПИСА У ИСКЉУЧИВОЈ НАДЛЕЖНОСТИ ЈАВНИХ БЕЛЕЖНИКА

 

Овере потписа, рукописа и преписа од данас обављају само јавни бележници у градовима и општинама за чије су подручје изабрани, јер ти послови прелазе у њихову искључиву надлежност, а исто важи и за оверу потписа у вези са предлогом кандидата за предстојеће председничке изборе.

Законом о овери потписа, рукописа и преписа, који је усвојен у августу 2014. године, предвиђено је да у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, те послове настављају да обављају основни судови, судске јединице, пријемне канцеларије основних судова, као и општинске управе.

У Србији јавнобележничке послове обављају 162 јавна бележника, али и даље постоји 12 подручја основних судова за које није именован јавни бележник, па ће у тим подручјима судова и даље послове овере обављати судови и општинске управе, као што су то чиниле до сада.

Иначе, поред именованих јавних бележника, овлашћење за овере потписа имају и запослени у канцеларији јавног бележника - јавнобележнички помоћник, сарадник и приправник, те ће послове овере од данас обављати више од 400 лица.

Како је раније саопштило Министарство правде, то је већи број од броја лица која су у судовима радила послове овере до сада.

Када је реч о овери потписа у вези са предлогом кандидата за председничке изборе, овера тих потписа ће се обављати у јавнобележничким канцеларијама, а у местима у којима није именован јавни бележник - у основним судовима и судским јединицама.

Како општинске управе ни до сада нису имале надлежност за оверу потписа у поступку предлагања кандидата, ове управе те послове не могу и неће обављати, навело је Министарство правде.

Градска управа Града Сомбора је у свом допису обавестила грађане да на основу члана 29. Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа („Сл. Гл.РС“ бр. 93/2014 и 22/2015) почев од првог марта 2017. године, послови овере потписа, рукописа и преписа прелазе у искључиву надлежност јавних бележника. За подручје Основног суда у Сомбору постоје четири нотара, од којих три раде у Сомбору и један у Апатину. Јавни бележници у Сомбору су Гордана Смиљанић, Мирна бр. 8, Лидија Карановић, Арсенија Чарнојевића бр. 1, Мелита Папић Паса, Мите Поповића бр. 8, док у Апатину као јавни бележник ради Слободан Суботић, у улици Светог Саве бр. 2.

    Ко је на мрежи: 99 гостију и нема пријављених чланова