ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА "ПЛУТОН 2" ЗАХВАТИЛА И СОМБОР

 

Припадници Министарства унутрашњих послова у наставку акције на сузбијању кривичних дела прања новца, финансијског криминала и корупције, посебно везано за злоупотребе службених положаја у државним органима, ухапсили су 47 особа и поднели кривичне пријаве у редовном поступку против 19 лица због постојања основа сумње да су починили више коруптивних кривичних дела, док се за две особе трага.

Акција „Плутон 2“ спороведена је у Београду, Панчеву, Новом Саду, Сремској Митровици, Сомбору, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Смедереву, Јагодини, Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Лесковцу, Врању, Пироту, Прокупљу и Новом Пазару, а осумњичени се терете да су од 2005. године до данас извршили више кривичних дела којима су буџетима Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине, града Београда и другим привредним субјектима и физичким лицима нанели штету од 1.896.090.232,00 динара, односно преко 17,5 милиона евра.

Ухапшени се сумњиче да су починили кривична дела пореска утаја, злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба овлашћења у привреди, злоупотреба службеног положаја, ненаменско коришћење буџетских средстава, проневера, фалсификовање службене исправе, превара и тешка крађа.

Међу ухапшенима су бивши руководилац Одељења за прехрамбене производе у Републичкој дирекцији за робне резерве, бивше одговорно лице Дома здравља "Др. Милорад-Мика Павловић" у Инђији, лекар, грађевински инспектори, матичари, инвеститори и бивша и садашња одговорна лица више правних лица.

Извршењем ових кривичних дела оштећени су буџет Републике Србије, Републичка дирекција за робне резерве, Републичка дирекција за воде, Фонд за капитална улагања АП Војводине, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој АП Војводине, Клинички центар Војводине, Агенција за акредитацију здравствених установа Србије, Национална служба за запошљавање, Буџет града Београда, ЈП ''Србија шуме'', Дом здравља ''Др. Милорад-Мика Павловић'', Синдикална организација самосталног синдиката ЈП ''Гас'', АМСС Гас-петрол, ", акционари АД ''Алфа Плам'' из Врања, као и више правних и физичких лица.

Полицијски службеници у Сомбору су по налогу вишег јавног тужиоца у Сомбору поднели кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица „Концерн Фармаком МБ Шабац“ – Фабрика акумулатора у Сомбору , због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди.

Осумњичени је са једним привредним друштвом закључио Уговор о финансијском лизингу ради обезбеђивања куповине предмета лизинга.

Након што је 2012. године уплаћен новчани износ од 40.231.263,62 динара на име наведеног уговора о лизингу, осумњичени наведена средства није употребио за набавку предмета лизинга, већ их је употребио за друге сврхе, а није исплатио ниједну лизинг рату.

На овај начин осумњичени је "Концерну Фармаком МБ Шабац-Фас Сомбор" прибавио против правну имовинску корист, на штету привредног друштва са којим је закључио уговор о лизингу.

    Ко је на мрежи: 80 гостију и нема пријављених чланова