ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СА САРАДНИЦИМА ПОСЕТИЛА АЛЕКСА ШАНТИЋ

 

Градоначелница Душанка Голубовић са сарадницима је посетила Алекса Шантић. Она је истакла да је циљ посете, да се грађани више информишу и упуте на бољу сарадњу са јавним комуналним предузећима и јавним установама, те да се отворено разговара о проблемима и да се утврди динамика решавања проблема.

„Увек постоји могућност и начин  да се проблеми решавају, један по један. Реците и какво је ваше виђење правца развоја  Шантића“, казала је Голубовић, на почетку састанка са представницима Савета МЗ „Алекса Шантић“, радницима ЈКП „Простор, пољочуварима и другим мештанима.

На састанку у Шантићу били су и заменик градоначелнице Антонио Ратковић, чланови Градског већа: за област комуналне делатности и инвестиција Мирослав Ковачић, за област пољопривреде и заштите животне средине Дарко Радуловић, Антонија Нађ Косановић, за област спорта, деце и омладине.

Састанку су присуствовали и начелници Одељења за пољопривреду, Одељења инспекције и комуналне полиције, Одељења за комуналне делатности и других служби, те директори јавних комуналних предузећа.

Председник Савета МЗ Александар Ђорђевић као горући проблем навео је водоснабдевање и то како са аспекта квалитета, тако и са аспекта квантитета воде.

Према Ђорђевићевим речима у Шантићу је у функцији један бунар, вода  не задовољава здравствене стандарде, те се грађани водом снабдевају из цистерне.

„Упознати смо са плановима Града у вези водоснабдевања и свесни да се проблем не може брзо решити, али морамо имати неко прелазно решење“, казао је Ђорђевић.

Јасмина Бобић, в.д. директора ЈКП „Водоканал“ је објаснила да се ради све како би се водоснабдевање у Шантићу решило.

„Бустер станица и посебни цевовод од Светозара Милетића до А. Шантића су предуслови.  Имамо пројектну документацију за цевовод, бустер станица је решена и имамо велике могућности да решавамо проблем водоснабдевања. О року не могу да говорим, а оно што сада можемо да урадимо то је замена неких водоводних инсталација, а у току године почеће замена водомера“, навела је директорка „Водоканала“.

Директори Јавних комуналних предузећа „Простор“ и „Чистоћа“, као и представници МЗ у Шантићу  су навели да нема  проблема у обављању послова.

Никола Пајић, директор ЈКП „Чистоћа“ је навео да се отпад из Шантића износи од  2015. године, те  да у месту постоји мобилна благајна где грађани могу платити услуге изношења смећа, као и да 93 одсто грађана уредно измирује рачуне за одвожење смећа.

Секретар МЗ, Милан Томић навео је и проблем издвојеног насеља „9. мај“ до којег је пут у изузетно лошем стању, превоз не постоји и људима је тешко да дођу до лекара. Томић је навео и да је извожење репе кроз село акутан проблем већ годинама. Према његовим речима претоварени камиони су потпуно оштетили рубне улице у селу, зидови на  кућама су испуцали, пуцају и водоводне цеви, а ове године под репом ће бити око 1.500 хектара и проблеми ће бити још већи.

Заменик градоначелнице Ратковић је навео да је локална самоуправа предузела мере како би контролисала камионе са репом, потребно је само да се мапирају путеви и да се направи простор за заустављање.

Члан Савета Новица Благојевић  је истакао да је А. Шантић једно од најмлађих села на територији Града, да је у селу  све рађено плански захваљујући некадашњем комбинату.

„Комбината нема и све је постало проблем, а највећи је како покренути живот на селу и задржати омладину“, казао је Благојевић.

О пољопривредној производњи као потенцијалу говорили су  Радуловић, члан Градског већа за пољопривреду и Владимир Катанић, начелник Одељења за пољопривреду.

Наведени су други проблеми, а речено је да у селу постоји фолклор и неколико удружења, која  немају где да се окупљају јер Шантић нема  дом културе.

Градоначелница је навела која су очекивања када је отварање нових радних места у питању и указала на постојање Локалне акционе групе која је и основана као удружење које  би требало да поспеши развој руралних средина и позвала мештане да се укључе у рад  ЛАГ-а.

Градоначелница је са сарадницима посетила сеоску цркву,  амбуланту, основну школу, вртић, спортски центар и руководство „Агрисера“ д.о.о. које у атару Шантића поседује плантажу и расадник лешника. Том приликом руководство  „Агрисера“ је изразило спремност да учествује у решавању питања водоснабдевања јер, како су рекли,  желе да сарађују, како са Градом, тако и са Месном заједницом „Алекса Шантић“.

    Ко је на мрежи: 92 гостију и нема пријављених чланова