БАЧКИ МОНОШТОР КОНАЧНО ДОБИЈА МОСТ

 

Адам Милошевић преносећи бицикл преко балвана, сваки дан прелази мост "Шмагуц" на каналу Дунав-Тиса-Дунав код Моноштора и то да би стигао до своје викендице. Другачије не може јер мост већ десетак година није у употреби, а балвани су препрека за прелазак преко моста.

- Значајан је и за нас Моношторце и за саму шумарију, за све. Већ десет година обећавају сад ће, сад ће, а оно сваке године ништа. Превозе дрва људи, иду туристи, пецароши. Сви иду преко њега, тако да је мост јако битан, каже Адам Милошевић.

- Идемо преко скеле пецати и радити. Колико нам фали овај мост? И превише нам фали. Не само нама, већ свим грађанима. Сваком треба тај мост, каже Јосип Балог.

Преко моста могу пешаци и бициклисти, али мост прелазе на сопствену одговорност. Уколико на другу обалу желе мотоциклом, Моношторци то могу да ураде компом. Камиони и трактори компом не могу, већ дужим заобилазним путем.

- Иде се наоколо по 25 километара. Важно је и због шуме, извоза дрва и преласка за викенд насеље Дондо, каже Данијел Добош.

- Било би добро да је то већ решено. Власти су се мењале, а мост остаје у рушевном стању више од десет година. То је апсолутно срамота, каже Ивица Ивакић.

Обећања да ће мост бити обновљен до сада је било много. А овај мост био је почетком године и тема разговора председника Србије Александра Вучића се чланицама хрватске заједнице у Србији. Обећано је тада да ће мост бити обновљен, али пола године касније на каналу слика је непромењена. Међутим, у Месној заједници Бачки Моноштор кажу да су припремни радови на обнови почели.

- Јавна набавка је завршена, изабран је извођач радова, неки припремни радови су већ почели. Остаје још да се уради овај део који ће видети мештани и сви остали који прелазе мост, а то је сама израда конструкције и реконструкција, каже Стипан Бенић, председник Савета МЗ Бачки Моноштор.

Власник Моста је ЈП "Војводинашуме" које је и главни инвеститор, а радови како кажу у Месној заједници, према јавној набавци коштају око 32 милиона динара.

Према доступним подацима о јавној набавци, уговор са извођачем радова потписан је пре месец дана. (РТВ, фото: архива Сомборњуз)

Ко је на мрежи: 61 гостију и нема пријављених чланова