САОПШТЕЊЕ КРОВНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ МЛАДИХ СРБИЈЕ (КОМС) ПОВОДОМ ПРОТЕСТА „ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ“

 

Београд, 8. април 2017. године – Кровна организација младих Србије (КОМС) поводом вишедневних протеста „Против диктатуре“ који се од 3. априла 2017. године организују широм Србије, саопштава да подржава младе који путем достојанствених и ненасилних протеста и других легитимних мера исказују своје ставове и тиме доприносе изградњи демократског друштва.

Национална стратегија за младе као један од проблема препознаје недовољну флексибилност правног и политичког система за учешће и активизам младих, а самим тим и недостатак механизама којима ће се повећати њихово учешће у важним друштвеним токовима. Укључивање младих у процесе доношења одлука је од немерљиве важности, јер се на тај начин осигурава квалитетан одговор на потребе младих.

Протест је критика постојећег стања, одлука, вредности и начина на који се они манифестују у друштву. Он је порука целокупном друштву у Србији да млади имају шта да кажу, али да се њихов глас, до сада, у довољној мери није узимао у обзир. КОМС изражава наду да ће се у протесту и кроз протест учврстити вредности отворености, демократичности, ненасиља, толеранције, транспарентности и солидарности на којима треба да се гради друштво, и позивамо младе и све учеснике протеста да воде рачуна о својој и туђој безбедности у овим дешавањима.

Млади су садашњост и будућност нашег друштва и покретачка снага развоја, и зато је једино одговорно саслушати те гласове, подржати  иницијативе и покушати да партнерским путем пронађемо решења. Млади су хетерогена група са најразличитијим потребама и сложеним проблемима, чијем решавању треба приступити системски и кроз сарадњу.

Водећи се овим принципима, КОМС позива доносиоце одлука да отворе своја врата младима, унапреде дијалог и дискутују о узроцима протеста, као и о креирању механизама који ће омогућити активније укључивање младих из свих делова Србије. Позивамо представнике свих институција да активно и током целе године раде на овим питањима, како би се глас младих чуо и уважио како током избора тако и током доношења других одлука. Гласање није једини облик политичке партиципације младих.

Позивамо и остале релевантне актере у друштву, пре свега медије, да на објективан начин извештавају о младима, уважавајући њихове ставове и потребе. Недовољна заступљеност младих у медијима и неодговорно извештавање о критикама које млади упућују, ствара дистанцу и ограничава деловање младих. Две трећине младих сматра да не постоји објективно представљање младих у медијима, као и да недостаје медијског простора за комуницирање ставова младих Србије, чиме се дугорочно доприноси њиховом обесхрабривању за даље учешће у друштвеном животу.

КОМС ће наставити да пружа подршку младима и да заступа њихове интересе и ставове, као и да позива остале да се прикључе у том настојању. Глас младих мора да се чује приликом планирања, одлучивања, спровођења и праћења ефеката мера политика у свим областима које их се тичу. Млади људи који су учесници ових протеста исказују своје негодовање и своја мишљења о томе у ком смеру ово друштво не сме, а у ком треба да иде.

Кровна организација младих Србије (КОМС) је највише независно представничко тело младих у Србији. КОМС заступа интересе младих развијајући партнерски однос са државом, међусекторску и међународну сарадњу, подстичући активно учешће младих и организацијски развој својих чланица. У свом чланству има 97 организације младих и организација за младе са територије Србије. КОМС је чланица Европског омладинског форума (YFJ). Више о КОМС-у на: www.koms.rs

    Ко је на мрежи: 27 гостију и нема пријављених чланова