АЛЕКСАНДАР ЧЕПУРИН У СОМБОРУ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ СЛИКА РУСКИХ СЛИКАРА

 

Манифестација „Дани руске културе у Сомбору“ почела је 8. и трајаће до 18. априла 2017. године. Манифестација обилује дешавањима из области културе, а 12. априла изложбу слика двоје руских уметника отворио је амбасадор Руске Федерације у Србији, Њ.Е. Александар Васиљевич Чепурин.

У пратњи Њ.Е. амбасадора Чепурина, била је његова супруга, госпођа  Наталија Чепурин, шеф протокола Амбасаде РФ Дмитриј Карапоткин, те Јефгениј Дјомин, заменик директора Руског дома и  Дмитриј Јегоров, шеф Одсека за културу, спорт и туризам Руског дома.

За представнике Амбасаде РФ, Руског дома, као и уметнике из Петрограда, градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић и председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић, приредили су пријем у великој сали у згради локалне самоуправе.

Поздрављајући госте Голубовић је истакла да јој је изузетна част и  задовољство што град Сомбор има прилику да учествује у организацији манифестације „Дани руске културе у Сомбору“.

- Сви знамо да су везе између српског и руског народа традиционално добре и да потичу од нашег заједничког словенског порекла. Заједништво је утицало на стварање нераскидивих  етничких  и крвних, али и  веза у области  културног стваралаштва, науке, образовања. Неспоран утицај на очувању националног идентитета једног и другог народа и ширењу писмености код Словена заслуга је Ћирила и Методија. Сваки народ  је имао свој посебан развој, а богатство различитости међу народима сада  имамо прилику да прикажемо у Сомбору. Ценимо и поштујемо све жртве  које је руска војска несебично поднела у Другом светском рату у ослобађању нашег града. И ова манифестација коју организујемо ових дана настала је на темељу заједничких жртава, казала је градоначелница и истакла како Сомборци воле да истичу да је Сомбор град културе.

ГОЛУБОВИЋ: РУСИЈА ЈЕ ЗЕМЉА БОГАТОГ УМЕТНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА

- Ми волимо да кажемо да је Сомбор град културе, али културна понуда Града не би била потпуна без „Дана руске културе“.  Русија је једна дивна, велика, моћна земља са богатом историјом и традицијом. Земља  богатог уметничког стваралаштва и све то желимо да приближимо нашим суграђанима. Због тога и овом приликом изражавам захвалност  амбасадору Руске Федерације, представницима Руског дома и уметницима који су овом приликом посетили наш град и дали свој несумњив допринос у реализацији ове манифестације, истакла је Голубовић и захвалила се и сомборском Друштву српско-руског пријатељства  као иницијатору  и суорганизатору ове манифестације.

Њ.Е. амбасадора Чепурина и остале госте,  испред Скупштине града Сомбора поздравио је председник Скупштине прим. др Зоран Парчетић, који је гостима пожелео да се пријатно осећају у Сомбору,  да понесу лепе  успомене, са жељом да се врате и наставе сарадњу.

Заменица председника  Друштва руско-српског пријатељства  проф. др Мара Кнежевић је говорила о култури као обележју једног народа.

„Култура једног народа обележје је његовог идентитета, услов његовог постојања и опстојавања… Српско културно наслеђе носи у себи дух православља , оправданост борбе за слободу, митску везаност за Косово, која уз богату машту траје вековима и генски се преноси са генерације на генерацију као услов постојања једне културе и духовне нити уткане у све поре људског битисања… Очи српског народа су у одсудним тренуцима опстојавања увек биле окренуте ка истоку, ка Русији, ка православној вери. Српска култура везана је за руску културу. Како су историјски догађаји условљавали и упућивали српски народ ка руском, тако су у области књижевности руски писци утицали на српске. И баш зато је неопходно чвршће повезивање српског  и руског народа кроз институције културе и све облике уметности“, истакла је проф. др Кнежевић.

Њ.Е. АМБАСАДОР РУСИЈЕ ЧЕПУРИН: ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ  ВЕЗА НА НИВОУ РЕГИОНА

Захваљујући се на пријему и добродошлици Њ.Е. Чепурин је истакао да се везе између две државе, два народа не успостављају само на највишем државном нивоу.

- Дошло је време када треба да успоставимо што тешње везе  и то не само на високом званичном нивоу, већ и на нивоу региона, попут ове везе која  се успоставља у Сомбору. Успостављањем веза са градовима почели смо у  Београду где смо организовали „Дане Москве“, а ускоро ћемо организовати „Дане Београда у Москви“. У успостављању веза идемо корак, по корак , што потврђује и ова манифестација у Сомбору, казао је амбасадор Чепурин и истакао значај очувања ћириличног писма у области културе.

- Ћирилица приближава не само руску и српску културу, већ и културе других народа који пишу ћирилицом и који 24. маја прослављају Дан словенске писмености и културе, односно дан словенских просветитеља  Светог Ћирила и Методија, казао је Чепурин и захвалио се руским уметницима који учествују на манифестацији „Дани руске културе у Сомбору“.

У оквиру пријема Њ.Е. Чепурин и прим. др Зоран Парчетић,  поклонили су сабрана дела великана руске књижевности Ф.М. Достојевског, сомборским средњим школама.

Пријему су присуствовали и руски уметници из Санкт Петербурга,  професори Петроградског државног универзитета:  Леднев Валериј Александрович, Васиљева Алена Александровна, Пантелеев Анатолиј  Викторович, Безгрешнова Алевтина Михајловна и Лариса Викторовна Никифоров.

Пријему су присуствовали и чланови Градског већа града Сомбора, помоћници градоначелнице, директори сомборских установа културе, председник Друштва српско-руског пријатељства Бранислав Ћурчић, и чланови  Друштва, те поштоваоци руске културе.

Након пријема у згради локалне самоуправе, амбасадор Русије Чепурин је у Градском музеју отворио изложбу слика руских сликара Валерија Александровича Леднева и Алене Васиљеве Александровне, а потом  у Народном позоришту присуствовао концерту руске и српске музике.

    Ко је на мрежи: 72 гостију и нема пријављених чланова