ВЛАСНИЦИ КУЋА НА СИВАЧКОМ ПУТУ ГОДИНАМА ЧЕКАЈУ ПИЈАЋУ ВОДУ

 

Вода у домаћинству Сомборца Бранимира Пајића није из градског водовода, већ из бушеног бунара. Није за пиће, па ни за кување, а овом водом није лако ни опрати веш. И нису то једини проблеми које имају власници кућа и салаша у делу Сомбора који се зове стари Сивачки пут.

- Вода нам је највећи проблем, а посебно је то од бомбардовања. Вода је толико лоша да понекад ни стока неће да је пије. Да купујемо воду не можемо, па се сналазимо тако што идемо на бунаре у граду. Највећи проблем је када варира ниво подземних вода и када нам хидрофори повуку песак. Чести су онда кварови, па смо данима без воде, каже Пајић.

- Купујемо сви воду или доносимо са артерских бунара у граду. Вода из наших бунара као да је масна. Недалеко одавде су некадашњи резервоари за нафту и ко зна шта је ова наша вода повукла, вели Бранимир Лалошевић.

- Шахта је далеко од нас 200 метара. Значи нема пуно посла и улагања. Ми смо се више пута обраћали и месној заједници и "Водоканалу", али без икаквих резултата. Само смо добијали обећања, објашњава Јелена Врањеш.

Од центра града удаљени су 2,5 километара, прве куће и салаши од водоводне мреже далеко су тек неколико стотина метара, али ипак воду немају. Петицију у Месној заједници "Млаке" упутили 2010. године и од тада је изградња водовода у овом делу града у програму Месне заједнице, али никада та иницијатива није прошла у Дирекцији за изградњу града. У месној заједници сада кажу да ће помоћи овим људима.

- Обзиром да се овај проблем поново актуелизује ми смо се обратили "Водоканалу" и обећали су нам да ће на основу нашег захтева урадити пројектну документацију, истиче председник Савета МЗ "Млаке" Драган Кнежевић.

- Мислим да је потребно што брже урадити пројекат. Када будемо урадили пројекат знаћемо и који су евентуални проблеми и колико ће средстава бити потребно, напомиње Јасмина Бобић, вд директора ЈКП "Водоканал".

Следећи корак је обезбеђивање средстава дали из буџета града или на конкурсу покрајине министарства или на неки други начин. Али колико би ова инвестиција коштала знаће се тек када буде урађен пројекат.

    Ко је на мрежи: 63 гостију и нема пријављених чланова