УМЕСТО АРТЕРСКИХ БУНАРА ЈАВНЕ ЧЕСМЕ

Сомбор је некада био познат по артеским бунарима. Сомборци верују да ти бунари и даље постоје не неколико места у граду, а да ли је заиста и тако у причи која следи.

Драгомир Вуковић свакодневно воду за пиће носи са јавне чесме у Сомбору. Каже да је та вода боља од оне из водовода.

- Сваки дан дођем по воду. Вода је чиста, не осећа се хлор. Редовно се мењају филтери и води се рачуна о њеном квалитету, каже Вуковић.

У граду има неколико јавних чесми и већина Сомбораца верује да су то артерски бунари по којима је Сомбор некада био познат. У Јавном комуналном предузећу "Водоканал", кажу да су у питању чесме које су на местима некадашњих артерских бунара и да су прикључене на водоводну мрежу.

- Вода се редовно контролише и доброг је квалитета. У салашким насељима постоје јавни бунари и то у Ранчеву, Билићу, Ненадићу, Шапоњама, Чичовима, Безданском путу, Градини. То јесу бунари, али се вода и ту редовно контролише и задовољавајућег је квалитета, каже вд директора ЈКП "Водоканал" Јасмина Бобић.

У Сомбру је некада било пет артерских бунара, а воду са њих по кућама су разносили водари.

- Сваки водар је имамо своје улице и кључеве од капија. Колико канти су власници кућа оставили толико су они воде остављали, а плаћало се једном недељно, каже Ђена Шишковић.

Артески бунари и водари остали су део прошлости Сомбора и Сомборци данас пију воду из фабрике воде. Ту срећу још увек немају становници сомборских села, чији се водоводи састоје од по неколико бунара, па се зато и дешава да се повремено због неисправности забрањује употреба воде за пиће. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 49 гостију и нема пријављених чланова