ГИМНАЗИЈА СА НАЈВИШЕ ТАКМИЧАРА ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И ОВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ПОСЕБНОГ РАЧУНАРСКОГ ОДЕЉЕЊА?

 

За сомборску Гимназију “Вељко Петровић”, која важи за једну од најквалитетнијих средњих школа у Србији када је у питању информатичко образовање, ни ове године није сигурно да ће добити дозволу Министарства просвете за отварање одељења на новом специјалистичком рачунарском смеру.

Према последњим информацијама које је школа добила од Министарства, сомборску гимназију је поново сачекао прошлогодишњи сценарио када им је овај захтев такође био одбијен. Одлука о смеровима који ће ове године бити покренути још увек није званично изгласана, тако да представници Министарства које смо контактирали нису дали званичну изјаву о случају сомборске гимназије.

Разлог због ког пишемо о овој школи јесте то што се и ове године 10% ученика Гимназије “Вељко Петровић” пласирало на Окружно такмичење из програмирања, што је значајно већи проценат него у било којој другој школи у Србији. Професор информатике Душко Обрадовић сваке године спрема своје ученике за учешће на "Microsoftovom Bubble Cupu", а сомборска гимназија је једина средња школа у свету чији ученици већ 9 година заредом успевају да се пласирају у финале овог такмичења.

Један од основних критеријума по којима се утврђује подобност за отварање рачунарског смера јесте то, да ли је школа у универзитетском граду или има склопљен договор са неким универзитетом чији би професори долазили као предавачи на стручним предметима. Други критеријум који се спомиње као могући узрок одбијања јесте оцена на екстерној евалуацији која је сомборској гимназији додељена пре више од 4 године.

Директор Гимназије “Вељко Петровић”, др Ладислав Фекете, сматра да школа већ поседује довољно квалитетне кадрове на информатичким предметима, али и да постоји могућност склапања договора са универзитетом с обзиром на то да већ сарађују са Педагошким факултетом у Сомбору.

Захтев за отварање специјлистичког рачунарског смера био је поткрепљен не само резултатима са такмичења већ и истраживањем о интересовању за похађање овог програма међу ученицима седмог и осмог разреда. Према истраживању које је спровела сомборска гимназија, 35% осмака и 44% седмака жели да упише рачунарски смер.

- Због заиста огромног интересовања, ми смо средином марта започели програм припрема за пријемни испит из математике. Нисмо могли ни да замислимо да ће нам захтев и ове године бити одбијен, каже Фекете.

Последња екстерна евалуација у којој је Гимназија “Вељко Петровић” добила оцену 2, урађена је пре више од четири године. Ипак, школа је након тога постигла доста добрих резултата да би прошле године била награђена и изузетном Вуковом наградом коју додељује Културно-просветна заједница Србије.

У међувремену су се у установи издешавале многе позитивне промене, што је и потврђено крајем марта ове године у Извештају просветног саветника Гордане Филиповић. Министарство би евентуалне дилеме у вези са квалитетом рада наше установе могло да разреши налогом сомборској Школској управи да спроведе ванредни екстерни преглед који смо ми недавно и званично затражили, али који се због пребукираности Школске управе још увек није десио, рекао је Фекете.

Принцип који фаворизује универзитетске градове демотивишући је за мала места која, иако имају једнако квалитетне или квалитетније школе, не добијају признање за своје досадашње успехе нити могућност да наставе да се развијају. Школе из мањих градова би требало да буду једнако значајан чинилац домаћег образовања, стога би било логично да им се, уколико покажу квалитет и спремност, пруже једнаке шансе за унапређење програма као и школама из универзитетских градова. (StartIt)

    Ко је на мрежи: 40 гостију и нема пријављених чланова