МУП УПОЗОРИО НА САЈБЕР НАПАДЕ И ПОЗВАО ГРАЂАНЕ ДА ПРИЈАВЕ АКО НАИЂУ НА ВИДЕО ИГРУ "ПЛАВИ КИТ"

 

Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Посебно тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала у Београду, поводом сајбер напада који је погодио више од 60 држава у ноћи између петка и суботе и који је у светским безбедносним круговима окарактерисан као највећи „ransomware“ напад, обавештава грађане о мерама предострожности које би требало да предузму како би спречили ову врсту рачунарског напада.

Грађане саветујемо да: не отварају мејлове, другу електронску пошту и прилоге од пошиљаоца који нису познати, које не очекују или који су сумњиви, не отварају линкове на интернету, е-маиловима или чет порукама само ако су потпуно сигурни у пошиљаоца или у наведену интернет страницу, да редовно безбедно копирају све важне податке на рачунару (бекап), како би у случају блокирања података „ransomwerоm“ увек имали резервну копију података и на овај начин избегли да буду жртва уцене.

Ове мере је потребно примењивати у свакој прилици, имајући у виду чињеницу да се ради о врло софистицираном рачунарском нападу, да се за блокирање података користе кључеви за шифровање које је скоро немогуће дешифровати и да се за откуп искључиво траже биткоини као дигитална крипто-валута код које је немогуће лоцирати корисника, односно нападача.

„Ransomware“ је врста рачунарског злонамерног софтвера који се тајно инсталира на рачунарима жртве и који након тога криптује све податке на рачунару, односно блокира их и спречава власника да их користи. Жртва истовремено добија поруку у којој се наводи да је потребно да плати откуп нападачу како би подаци на рачунару били одблокирани. Откуп се увек тражи у виртуелној крипто-валути биткоин. Жртве су углавном мале и средње фирме, али су забележени напади и на велике пословне системе, код којих блокирање службених или пословних података на рачунарима може да доведе до велике штете.

Иако до сада није било пријављених ових случајева, Министарство унутрашњих послова и Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал позивају све грађане и привредне субјекте да, уколико су били нападнути између петка и суботе, о томе обавесте полицију и тужилаштво.

Иначе, полиција и посебно тужилаштво прате ову ситуацију и размењују податке са Интерполом, Еурополом и другим међународним организацијама.

Пријавите полицији уколико се сретнете са видео игром "Плави кит"

Министарство унутрашњих послова Републике Србије, поводом видео игре „Плави кит“ која кружи Интернетом у земљама у окружењу и у којој се деца позивају на самоповређивање, па чак и самоубиство, апелује на све грађане да уколико се сретну са таквом игрицом у нашој земљи то одмах пријаве полицији.

Иако Министарство унутрашњих послова у Србији није забележило ниједан случај који има везе са видео игром „Плави кит“, која потиче из Русије, позивамо све родитеље и наставнике да разговарају са децом и прате њихове активности на Интернету, како би их заштитили од овог облика угрожавања сигурности.

Такође, апелујемо на медије да посвете адекватну пажњу овој појави, како би се на време спречиле нежељене последице у Србији.

Игрица „Плави кит“ пре свега је усмерена на млађу популацију. У периоду од 50 дана играња пред децу се постављају различити задаци, у почетку мање опасни попут гледања хорор филмова, затим самоповређивања урезивањем плавог кита на рукама, а све се завршава позивом на извршење самоубиства.

Ова опасна игрица присутна је у многим државама и због ње је наводно страдало више десетина малолетника, те ће стога Одељење за високотехнолошки криминал МУП-а Србије појачати активности ка смањењу опасности од евентуалне појаве игрице „Плави кит“ у Србији.

    Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова